יום רביעי, 24 באוקטובר 2012

חג הקורבן - עיד אל אדחא


 חג הקורבן בפתח - עיד אל אדחא. משך החג 4 ימים, ובמהלכו ארוחות רבות ושולחנות עמוסים כל טוב. להלן כמה טיפים שיעזרו לאנשים עם מחלת כליה להנות מהחג  וגם לשמור על הבריאות:

הבשר
המאפיין העיקרי של תפריט החג הוא הבשר - ובעיקר בשר כבש.  עדיף לבחור נתחים עם פחות שומן, ולהמנע מאברים פנימיים כגון כבד. בשרים מעובדים, כגון נקניקיות, קבב והמבורגר תעשיתיים, פחות מומלצים, עקב תוספים של זרחן המצויים בהם.
צורת הבישול האופיינית לחג - בשר על האש כמובן. מומלץ להשרות את הבשר לפני צלייתו לשעה לפחות במיץ לימון או חומץ. כך גם טעמו משתפר וגם ערכו הבריאותי עולה. בנוסף מומלץ שמשך צליית הבשר יהיה קצר ככל האפשר, וחשוב להמנע מלשרוף אותו. אם יש חלקים שרופים עדיף להסירם.
בחג הקורבן אוכלים בדרך כלל בשר יותר מפעם אחת ביום. לאנשים עם מחלת כליה שלא מטופלים בדיאליזה לא מומלץ לאכול כמויות גדולות של בשר: אפשר לקחת מנה קטנה בכל ארוחה, או לבחור מאכלים אחרים שאינם כוללים בשר בארוחות האחרות.

קושרי זרחן
למי שנוטל תרופות קושרות זרחן עם הארוחה (לפי הוראת הרופא), חשוב מאוד להקפיד ולקחת אותן גם בארוחות החג.  גם אם אוכלים מחוץ לבית - למשל בחיק הטבע, במסעדה או אצל קרובי משפחה: יש  להביא את התרופה מהבית ולקחת אותה בזמן הארוחה. למי שחשב לקחת את התרופה ברגע שחוזרים הביתה - זה אולי נוח, אך מאוד לא יעיל. התרופה אינה פועלת אם לא לוקחים אותה בזמן הארוחה או מיד לאחריה. לפיכך, גם אווירת החג אינה פוטרת מנטילת קושרי זרחן, מה גם שהתפריט האופייני לחג עשיר במיוחד בזרחן.

המשקל
ריבוי הארוחות החגיגיות והתבשילים המיוחדים, ומשכו הארוך יחסית של החג, עלול לגרום לצבירת משקל עודפת, בעיקר אצל אנשים המטופלים בדיאליזה.  איך ניתן לצמצם את הבעיה?
להמנע ככל הניתן ממזונות עשירים במלח כגון חמוצים, זיתים ופיצוחים מלוחים.
להמנע מהוספת מלח לאוכל - היו בטוחים שיש בפנים כבר מספיק...
להמנע מאכילת מרק, או לאכול אותו כתחליף למשקה בארוחה. ניתן גם לאכול את תוכן המרק ללא הנוזלים.

מיני משקאות - בחג מקובל להגיש מגוון רחב של משקאות מתוקים ומוגזים. מה כדאי לבחור?
המשקה המועדף הוא תמיד - מים כמובן. משקאות ממותקים מגבירים עוד יותר את הצמאון, ולכן רוצים לשתות מהם עוד ועוד, או לשתות גם כוס מים אחרי כוס המיץ.
אם רוצים בכל זאת משקה ממותק אפשר לשתות בהגבלה (1-2 כוסות) של משקה מוגז או מיץ שאינו טבעי.
עדיף להמנע ממשקאות הקולה למיניהם (כולל דיאט) היות והם עשירים  בזרחן שאינו מומלץ. הדבר נכון גם למשקה בוואריה בכל הטעמים.
כמו כן עדיף להמנע ממיצים טבעיים סחוטים כגון מיץ רימונים, גזר או תפוזים, אלא אם כן יש הנחיה מפורשת מהצוות הרפואי שמותר לשתות מיצים אלה.
לאנשים עם סוכרת - יש לבחור משקאות דיאט או סודה בלבד.

פירות וממתקים
פרט לבשר מגישים בחג מגוון של עוגיות ומאפים מתוקים, וכן פירות ותמרים.
עדיף לבחור עוגיות  כגון וניל או לימון, על פני עוגיות המבוססות על אגוזים/שקדים/פיסטוקים/שומשום או תמרים. לאנשים עם סוכרת חשוב במיוחד להגביל ככל הניתן את הכמות הנאכלת.
בפירות  טריים או יבשים לא מומלץ להרבות בימי החג על מנת להמנע מעליה של רמת האשלגן בדם, המצוי בשפע גם כך ביתר המאכלים שעל השולחן.

ההריסה של הדיל


להלן מספר מתכונים של הדיאטנית הדיל עבוד, מתאימים לימי חול וגם חג:
ההריסה של הדיל
ספיחה, חשואה, קישואים ממולאים, קטאיף

בברכת חג שמח!
אפשר להוסיף שאלות או הערות בתגובות לפוסט, ואשמח לענות.




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה