יום שלישי, 1 באפריל 2014

רך רך רחת לוקום...

ונפתח בחדשות: רחת לוקום, הממתק הטורקי הנפוץ בכל המזרח התיכון, הוא ידידותי לכליות! בניגוד למעדנים ים תיכוניים אחרים כמו חלבה, שומשומיות או בוטניות, הממתק העשוי סוכר, ג'לטין, קורנפלור, מיץ לימון ומי ורדים הוא דל באשלגן וזרחן, מתאים במיוחד לתפריט דל חלבון בשלבים טרום הטיפול בדיאליזה, אך מתאים בהחלט גם למטופלים בדיאליזה. לעתים מוסיפים לו מיני פיצוחים, העשירים באשלגן וזרחן, אך הוא טעים מאוד גם בלעדיהם.
איפה הבעיה? ובכן, הממתק, כדרכם של ממתקים, עשיר בסוכר. אך אל דאגה, רקחתי לכם כאן גרסת לייט עם ממתיק מלאכותי, אז גם אנשים עם סוכרת מוזמנים להמשיך לקרוא.
אפשר לאכול את הרחת לוקום כפי שהוא, ויש המוסיפים אותו למיני עוגיות ומאפים. אפשר למשל להוסיפו לאזני המן בפורים, ליצירת אזני המן ידידותיות לכליות. אפשרות נוספת היא להכין עוגיות סהרונים  ממולאות רחת .
אפשר לקנות רחת לוקום מוכן, אך למה לא להכין בבית? זה קל ופשוט, ואפשר כאמור גם להכין גרסת לייט.



רחת לוקום בשוק נמל יפו

רחת לוקום בשוק נמל יפו

רחת לוקום בשוק נמל יפו

רחת לוקום


מתכון מקורי מהבלוג Naava`s

המצרכים (24 מנות)

500 גרם סוכר (2 כוסות ועוד 50 גרם, או 2 כוסות ורבע לערך, או כוס ורבע סוכר וכוס ממתיק "כמו סוכר" לגרסת לייט)
3 כוסות מים
100 גרם קורנפלור
שתי שקיות ג`לטין (28 גרם)
מיץ מלימון אחד
צבע מאכל אדום ( 1-2 כפיות)
כמה טיפות תמצית מי ורדים
קורנפלור ואבקת סוכר לאיבוק הרחת


ממתיק מתאים לאפיה,ובישול, כפית ממתיק שווה לכפית סוכר במתיקותה


הוראות הכנה

שמים בסיר גדול את הסוכר, או הסוכר והממתיק,  וכוס וחצי מים ובוחשים טוב עד לרתיחה, מבשלים 30 דקות עד שנוצר סירופ סמיך (עם הממתיק הסירופ אינו כה סמיך, וזה בסדר).
בסיר אחר - שמים את הקורנפלור והג`לטין, מוסיפים כוס וחצי מים בהדרגה ומערבבים. מבשלים על הגז ומביאים לרתיחה עדינה תוך כדי ערבוב, עד שמתקבלת עיסה לבנה וחלקה. מוסיפים את העיסה באיטיות לסירופ הסוכר החם ובוחשים היטב שלא ישארו גושים.
מבשלים את כל התערובת ללא מכסה על אש נמוכה במשך 30 דקות. בוחשים מפעם לפעם בכף עץ.
מוסיפים את מיץ הלימון, צבע המאכל ומי הוורדים, ובוחשים טוב במשך כמה דקות.
שמים נייר אפיה בכלי שטוח או תבנית. ומאבקים אותו בקורנפלור ואבקת סוכר. שופכים עליו את העיסה ומשטחים אותה . מפדרים גם מעל העיסה בקורנפלור בעזרת מסננת קטנה, לפיזור שווה של הקורנפלור.  
שמים במקרר למשך הלילה או למספר שעות.  לאחר שהרחת התמצק חותכים לריבועים, ומפדרים שוב בקורנפלור. מנערים את השאריות.
מספר המנות וגודלן תלוי בגודל הריבועים שנחתוך, ובעומק הכלי שבחרנו. חיתוך של 24 ריבועים מהכמות שבמתכון תיתן את הערכים התזונתיים המופיעים להלן. ציינתי גם את הערכים התזונתיים לכמות כולה, כך שאם יצרתם מספר אחר של מנות תוכלו לחשב בקלות את הערכים התזונתיים למנה.

הערות 

מומלץ לנקות את הסכין במים בין חיתוך לחיתוך.
חשוב מאד לאבק בקורנפלור את החתיכות גם אחרי החיתוך. זה  שומר עליהן בלתי דביקות ונוחות לאחיזה.
הלוקום מאד נוח ללישה לפני מילוי עוגיות, תוך כדי הכנתו כדאי לטבול שוב בקורנפלור את החתך ולנער שאריות.


עיסת הלוקום לפני הוספת הצבע




עיסת הלוקום עם הצבע, מי הורדים והלימון




הלוקום הולך לנוח לילה במקרר


ריבועי הלוקום


ערך תזונתי לכל הכמות/למנה (עם סוכר)

2384/99 קלוריות, 590/24.5 גרם פחמימות, 24/1 גרם חלבון, 0 גרם שומן, 69/2.8 מ"ג אשלגן, 26/1 מ"ג זרחן, 55/2.9 מ"ג נתרן. 

ערך תזונתי לכל הכמות/למנה (עם סוכר וממתיק)

1513/63 קלוריות, 387/16.1 גרם פחמימות, 24/1 גרם חלבון, 0 גרם שומן, 69/2.8 מ"ג אשלגן, 26/1 מ"ג זרחן, 55/2.9 מ"ג נתרן.

גרסת הלייט עם הממתיק מתאימה לאנשים עם סוכרת או לרוצים להפחית את צריכת הסוכר היומית - בחיתוך ל -24 מנות, כל מנה מהווה תחליף למנת פרי או פרוסת לחם מבחינת כמות הפחמימות.


בתאבון!





אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה