יום שלישי, 3 בדצמבר 2013

ערכי אשלגן בעשבי בר במטבח הערבי

המידע המובא כאן כולל ערכי אשלגן של עשבי בר המקובלים לשימוש במטבח הערבי. רובם גדלים בעיקר בעונת החורף, החל מסביבות חודש ינואר. העונה קרבה והולכת, וחלק מהצמחים גם מגודלים כיום בצורה חקלאית ונאכלים כל השנה. הטבלה המצורפת בהמשך נוצרה בעקבות מצוקה אמיתית , שנבעה מהעדר ערכים ידועים של האשלגן בצמחים הללו. על מנת "להיות בצד הבטוח" נהגו הצוותים להדריך את המטופלים שכל העלים עשירים באשלגן וזהו. אולם בשל היותם של מאכלים אלה חלק בלתי נפרד מהנוף הקולינארי הערבי, המשיכו רבים לאכול את אותם עלים למרות הכל. המידע שנאסף כאן יוכל לשמש כלי להכוונה וללהדרכה נכונה על הכמות המומלצת שניתן לאכול ממאכלים אלה, מאילו עלים כדאי להיזהר ואילו מומלצים יותר לאכילה. 
דורדר. צילום: אברהים עומר
הערכים של האשלגן נבדקו בצמח בצורה המקובלת לאכילה, טרי או מבושל. צורת הבישול משפיעה על כמות האשלגן בתבשיל הסופי, למשל בולט הדבר בעלת' (עולש), שתהליך הכנתו כולל הרתחה במים ולאחר מכן סחיטה של העלים, שתי פעולות המביאות להוצאה של אשלגן מהצמח.
חשוב לשים לב כי התחשיבים אינם כוללים תוספת של מרכיבים אחרים לתבשילים, כגון עגבניות או קטניות.

עלת'. צילום: אברהים עומר



ערכי אשלגן בעשבי בר במטבח הערבי. תרגום: ערין שיבלי






הפרויקט נעשה במכון נפרומור שפרעם. העושים במלאכה:

אברהים עומר – מנהל מכון שפרעם – הגיית הרעיון, שליחת העלים למעבדה ותשלום על הבדיקה, איתור השם העברי והלועזי של כל צמח, והרקע הבוטני והרפואי.

אמא של אברהים וחמותו- איסוף העלים.

אמא של אברהים – בישול העלים בצורה המסורתית.

ח'יר שלח – אח ומדריך קליני במכון נפרומור שפרעם -מציאת תמונות לכל הצמחים.

טל קמינסקי רוזנברג– דיאטנית - קביעת גודל מנה מומלץ מכל צמח, והכנת מצגת.



חמותו של אברהים

אמא של אברהים

 חורף חמים וטעים!!






2 תגובות:

  1. שאלה: למה צריך להיזהר מכמויות כאלה של אשלגן? ככל הידוע לי, מומלץ לצרוך 4.7 גר' אשלגן ליום, ביחוד לאנשים בעלי לחץ דם גבוה.
    תודה,
    עטרה הורוביץ

    השבמחק
  2. הי זה נכון, אלא אם יש מצבים בהם צריך להגביל אשלגן בתזונה כמו באי ספיקת כליות מתקדמת. בברכה, טל

    השבמחק