יום שבת, 15 בפברואר 2014

תפוחים אלף אלף

כל מי שאי פעם נדרש לדיאטה דלת אשלגן יודע: תפוח מותר לאכול. ואכן לתפוחים חלק נכבד בתפריט של אנשים עם מחלת כליות. לכן, תמיד טוב שאפשר לגוון קצת את המאכלים הקבועים בעזרת צורות הכנה שונות. למשל - תפוח אפוי! אפשר לאכול אותו חם בחורף, קר בקיץ, ובארועים חגיגיים להגיש עם קצפת.
ירקות ופירות בדרך כלל עדיף לבשל במים בתפריט דל אשלגן, היות ובאופן זה חלק מהאשלגן יוצא אל מי הבישול. במקרה של תפוח אין זו חובה - היות והתפוח בבסיסו אינו עשיר באשלגן.  תפוח בינוני עם הקליפה מכיל כ -150 מ"ג אשלגן. 
ואולי זהו הזדמנות טובה לנפץ את המיתוס הידוע לגבי סוג התפוח המומלץ, בעיקר בהקשר של סוכרת, הגורס כי מותר לאכול רק תפוח ירוק. הן מבחינת תכולת הסוכר והן מבחינת תכולת האשלגן אין הבדל בין סוגי התפוחים השונים - אדומים, צהובים או ירוקים. מה שקובע את ההבדלים בתכולת הסוכר והאשלגן בין התפוחים השונים הוא גודלו של התפוח. במתכון שמיד יפורט מומלצים תפוחים ירוקים אך ורק משום שזהו הזן המתאים ביותר להכנת תפוחים אפויים. אין בכך לרמז שזהו התפוח המועדף לאכילה באופן כללי. 

את המתכון לתפוחים האפויים שמובא להלן מכינים הורי בתדירות של לפחות פעם בשבוע. מעדות ראשונה אני יכולה לומר שהם לא שורדים זמן רב בצלחת של בני המשפחה בכל הגילאים. הורי מתגוררים בקיבוץ, והם קיבלו את המתכון מחברה אחרת בקיבוץ ששמה בישראל: חוה א. זאת משום שיש בקיבוץ חוה נוספת (במקרה - אמא שלי, וניחשתם נכון, היא נקראת חוה ב) ולכן היה צורך להבדיל בינהן באיזשהו אופן... אז להלן המתכון של חוה א, מומלץ לנסות בהקדם!

התפוחים האפויים של חוה א


המצרכים (6 מנות)

6 תפוחי גרנד (רצוי) בינוניים
2 שקיות סוכרזית או 2 כפיות סוכר
קינמון לפי הטעם

אופן ההכנה 

מוציאים את הפנים של התפוחים בעזרת מכשיר ייעודי (עולה שקלים בודדים בכל מרכול, מצ"ב תמונה בהמשך).
עושים כעשרה חתכים שטחיים בקליפתו של כל תפוח (לשמירת שלמותו בעת האפייה).
את פנים התפוח מחזירים לתוך החור שנוצר (את החלק ללא הזרעים).
בקערית מערבבים 2 כפיות סוכר או 2 שקיות ממתיק מלאכותי (ממתיק מומלץ לאנשים עם סוכרת) עם מעט קינמון לפי הטעם.
מכניסים מעט מהתערובת בעזרת כפית לפנים של כל תפוח .
אופים בתנור או טוסטר אובן בחום בינוני כ- 30 עד 40 דקות עד שהתפוחים מתרככים ומשחימים קלות.
להלן תמונות המתארות את התהליך כולו, צילום: עקיבא קמינסקי.


6 תפוחי גרנד


מכשיר להוצאת פנים התפוח



המכשיר בפעולה - חוה ב בתפקיד הפרזנטורית



התפוחים לפני הכניסה לתנור


התפוחים מוכנים.... יאמי


התפוחים בצלחת, רגע לפני שנעלמו ממנה...

ערך תזונתי למנה (1 תפוח אפוי עם סוכרזית)

76 קלוריות, 17 גרם פחמימות, 0 גרם חלבון, 0 גרם שומן, 157 מ"ג אשלגן, 16 מ"ג זרחן, 1 מ"ג נתרן.

בתאבון!!



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה