יום שבת, 9 בפברואר 2013

משנכנס אדר מרבים בשמחה - עדכונים לחג פורים

בננה בתחפושת - ועוד כמה דברים לחג פורים

חג פורים הוא חג מלא שמחה, לילדים וגם למבוגרים. ולא יוצאים לשמוח על קיבה ריקה: אוזני המן ומיני תופינים הם חלק בלתי נפרד מהחגיגה, כמו גם שתית אלכוהול "עד דלא ידע" לפי המסורת.
המצרכים המשמשים להכנת מיני המעדנים בפורים כגון אגוזים למיניהם, קוקוס, תמרים, פרג ושוקולד מכילים כמות רבה של אשלגן ו/או זרחן, המוגבלים בדרך כלל בתפריט של אנשים עם מחלת כליות. אם אוכלים אוזן המן אחת או שתיים אין הדבר משמעותי כל כך, אך עם ריבוי מסיבות הפורים ומכירת אוזני ההמן שמתחילה כבר עם הפירות היבשים של טו בשבט, יתכן מצב שבו אוכלים קצת יותר...

איך להנות מהחג וגם לשמור על הבריאות? 


תחליפים 

אם אוכלים אוזני המן או עוגיות פורים אחרות רצוי להפחית באותו יום מכמות הפירות ו/או הירקות לאיזון רמת האשלגן.

הקפדה על נטילת תרופות קושרות זרחן

גם מחוץ לבית וגם בין הארוחות, כאשר אוכלים ממטעמי החג, תסייע בשמירה על רמות זרחן תקינות.

הכנה ביתית של מתכונים ידידותיים לכליה 

יתרונה של ההכנה הביתית הוא בשליטה ברכיבי הבצק, בכמות וסוג המילוי, בכמות הסוכר וסוג השומן.  לפניכם מתכון לאוזני המן ידידותיות לכליה שתוכלו להכין בבית. המילוי המומלץ כאן הוא ריבה, הדלה יחסית באשלגן וזרחן לעומת מילויים אחרים. ניתן להשתמש בריבה דיאטטית ובתחליף סוכר לטובת אנשים עם סוכרת או השומרים על המשקל. חלק מהקמח הוחלף בקורנפלור, מה שמפחית את כמות החלבון במתכון, כמו גם שימוש בחלמוני הביצה בלבד. הפחתה בכמות החלבון מומלצת לאנשים עם מחלת כליה שאינם מטופלים בדיאליזה.


טיפים נוספים לחג פורים מהתזונתון
עוד על משקאות אלכוהוליים מהתזונתון

 אוזני המן לפורים

מתכון מהאתר 2eat

המצרכים (20 אוזני המן):


  • 100 גרם סוכר  (או חצי כוס ממתיק "כמו סוכר")
  • 200 גרם חמאה/ מחמאה (או כוס שמן קנולה)
  • 200 גרם קמח לבן
  • 100 גרם קורנפלור
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 2 חלמונים
  • 1 כפית תמצית וניל

  • אופן ההכנה

    להכנת הבצק - מעבדים במעבד מזון - סוכר, חמאה/ מחמאה ותמצית וניל. מוסיפים בהדרגה את החלמונים. לאחר קבלת תערובת אחידה, מוסיפים את הקמח, הקורנפלור ואבקת האפייה. מהבצק יוצרים כדור אותו עוטפים בניילון נצמד ומניחים בקירור כשעתיים.
    לאחר מכן, מרדדים הבצק על משטח מקומח בעובי של 1/2 ס''מ. קורצים עיגולים בקוטר 7 ס''מ (ניתן באמצעות כוס עם שוליים חדים) ומניחים במרכז כל עיגול כפית ממילוי הרצוי (מומלץ ריבת דובדבנים או ריבה אחרת, או ריבה דיאט במגוון טעמים ). מרימים בעזרת האצבעות משלושה כיוונים ויוצרים צורת אוזן. מניחים על גבי נייר אפייה ואופים בחום של 180 מעלות למשך 20-25 דקות. מצננים ובוזקים אבקת סוכר.


    ערכים תזונתיים לאוזן המן במילוי ריבה דיאטטית

    161 קלוריות, 20 גרם פחמימות, 9 גרם שומן, 1.4 גרם חלבון, 28 מ"ג זרחן, 22 מ"ג אשלגן, 32 מ"ג נתרן.

    ערכים תזונתיים לאוזן המן עם תחליף סוכר

    144 קלוריות, 15 גרם פחמימות (יתר המרכיבים ללא שינוי). כל אוזן המן מהווה תחליף לפרוסת לחם מבחינת כמות הפחמימות (קלורית=2 פרוסות לחם!)

    ולסיום  

    לכל מי שמתחשק לאכול בננה, מוזמן לטעום מהבננה שהתחפשה לרגל החג, ממנה מותר לאכול כמה שרוצים... 


    צילום: עקיבא קמינסקי
    

    

    חג שמח!

    אין תגובות:

    הוסף רשומת תגובה