הארגון האמריקאי NKF מפרסם אינפוגרפיקה עם טיפים לשמירה על רמת זרחן תקינה בדם. מה ניתן ללמוד מהם ?
משפט הפתיחה מסביר את הבעיה באופן קולע: רוב המזונות מכילים זרחן. איך ניתן בכל זאת לשמור על רמות זרחן תקינות במקרה של מחלת כליות?
נקודה שלא עלתה כאן ואני מוסיפה: שימוש מושכל בקושרי זרחן הוא ברוב המקרים חלק בלתי נפרד משמירה על רמות זרחן תקינות. אלו הן תרופות מרשם, שנוטלים עם הארוחות (כולל במסעדות. ו"רמאויות" לפי סעיפים 5-6.. :)) הקושרות את הזרחן מהמזון, ומונעות ממנו להיספג לתוך הגוף.
משפט הפתיחה מסביר את הבעיה באופן קולע: רוב המזונות מכילים זרחן. איך ניתן בכל זאת לשמור על רמות זרחן תקינות במקרה של מחלת כליות?
טיפ 1: הזרחן הנסתר - איך להימנע ממנו?
הכוונה לזרחן המוסף למזונות מעובדים, ולעתים קשה לדעת על קיומו או שיעורו במוצרים השונים. סוג זה של זרחן נספג ביעילות רבה במערכת העיכול, ולכן חשוב במיוחד להמנע ממנו ככל הניתן. איך?- להעדיף מזונות ביתיים וטריים על פני מזונות מעובדים.
- להיות מודעים לסיכוי הגבוה להמצאות זרחן מוסף במזונות מעובדים, מוצרי אינסטנט, ממרחים וחטיפים.
- לבדוק נוכחות סימון זרחן מוסף על גבי המוצרים. בשלב זה בעיקר לפי רשימת מספרי E, אנו בעמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות פועלים לשינוי הסימון התזונתי של תוספי הזרחן בישראל, כך שניתן יהיה לאתרם באמצעות המילה פוספט במקום רשימה ארוכה של מספרים. נקווה שהשנה החדשה, המתחילה ממש בקרוב, תהיה שנת בשורות בענין.
- לדוגמה: העדיפו חזה עוף טרי על מוצרי עוף מעובדים, העדיפו ספרייט על קולה (המכילה תוספי זרחן).
טיפ 2: מתמודדים עם מוצרי חלב
מוצרי חלב תורמים חלבון איכותי לתפריט, אך חלקם, בעיקר מוצרי החלב הניגרים (חלב, לבן) מכילים גם לא מעט זרחן.
- נסו להשתמש בתחליפים לא חלביים.
- לדוגמה: במקום חלב לקפה נסו חלב אורז, במקום גלידה חלבית העדיפו סורבה (יש לשים לב גם לרמות האשלגן, בחרו סורבה מפירות שאינם עשירים באשלגן כמו תות, לימון או אננס, או בקרטיב).
טיפ 3: בוחרים חטיפים בחכמה
אפשר לאכול חטיפים מדי פעם, אם עושים זאת בחכמה.
- זו עשויה להיות דרך טובה להעשרה בקלוריות לפי הצורך.
- לדוגמה: העדיפו וופל לימון או וניל על וופל שוקולד, העדיפו פופקורן או בייגלה ללא מלח על פיצוחים.
אינפוגרפיקה חלק 1 |
טיפ 4: חלבון צמחי
הזרחן המצוי במזונות מהצומח נספג בגוף ביעילות פחותה לעומת זה מהחי. הבעיה: מזונות אלה עשירים ברוב המקרים באשלגן.
- בדקו עם בדיאטנית כיצד תוכלו לשלב צריכת חלבון צמחי בתפריט.
- לדוגמה: טופו, סייטן.
טיפ 5: לאכול בחוץ ללא חשש
- מזון מהיר מכיל בדרך כלל תוספי זרחן רבים.
- העדיפו מסעדות המכינות מנות מריכיבים טריים ולא מעובדים.
- הגודל כן קובע: אם המנה המוגשת גדולה יתר על המידה, חלקו את המנה עם חבר או אכלו חצי וקחו חצי הביתה.
טיפ 6. "לרמות" בתבונה
אם רמות הזרחן שלכם תקינות, התייעצו עם הדיאטנית כיצד תוכלו לשלב מדי פעם מזונות עתירי זרחן במנות קטנות, למשל משולש פיצה במקום שניים, כדור גלידה אחד במקום שניים.
אינפוגרפיקה חלק 2 |
נקודה שלא עלתה כאן ואני מוסיפה: שימוש מושכל בקושרי זרחן הוא ברוב המקרים חלק בלתי נפרד משמירה על רמות זרחן תקינות. אלו הן תרופות מרשם, שנוטלים עם הארוחות (כולל במסעדות. ו"רמאויות" לפי סעיפים 5-6.. :)) הקושרות את הזרחן מהמזון, ומונעות ממנו להיספג לתוך הגוף.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה