יום שני, 3 בספטמבר 2012

מאפה תפוחים ודבש, לא רק לרה"ש


סמלי ראש השנה – תפוח בדבש – משתלבים בהצלחה בתפריט המותאם לאנשים עם מחלת כליות. לכן זו הזדמנות לעוד מתכון המבוסס עליהם, שכמובן מתאים גם ליתר ימות השנה.

מה עוד במתכון? הזדמנות להשתמש בשאריות לחם לבן, שגם הוא חלק בלתי נפרד מהתפריט של אנשים עם מחלת כליות. פעמים רבות ממליצים על שימוש בלחם לבן ולא מלא, היות והוא מכיל פחות אשלגן וזרחן, המוגבלים בדרך כלל בתפריט.

המתכון מתאים במיוחד לאנשים עם מחלת כליות שאינם מטופלים בדיאליזה, בהיותו גם דל חלבון. אך מתאים בהחלט גם לאנשים המטופלים בדיאליזה. לאנשים עם סוכרת – שימו לב לסירופ דל הסוכר שבמתכון, המומלץ יותר לשמירה על רמות סוכר תקינות.

מאפה תפוחים ודבש

מתכון של איילת לטוביץ, מאתר האינטרנט http://www.matkonim.net

עם שינויים קלים להתאמה לתפריט לאנשים עם מחלת כליות ו/או סוכרת.


המצרכים (8 מנות)

למאפה:
כף שמן קנולה לשימון התבנית
2 כוסות של פירורי לחם טריים (שאריות לחם לבן או חלה (5-6 פרוסות) - בלי הקרום הקשה, לא פירורי לחם של שניצל)
4 תפוחי עץ גראנד גדולים, קלופים וקצוצים גס
1 כפית קליפת לימון מגורדת

לסירופ:
חצי כוס דבש
חצי כוס סוכר
רבע כוס מיץ לימון טרי
רבע כוס מים

לסירופ דל סוכר (מומלץ לאנשים עם סוכרת):
רבע כוס דבש קל (דשקל)
12 מ"ל דיאטיפ
חצי כוס מים
רבע כוס מיץ לימון טרי



אופן ההכנה

לסירופ:
שמים בסיר את הדבש (או הדשקל), הסוכר (או הדיאטיפ) והמים.
מחממים מבלי להרתיח עד שהסוכר נמס לחלוטין.
אם משתמשים בדיאטיפ - מחממים רק עד שכל החומרים התערבבו והנוזל נראה אחיד.
מסירים מהאש, מערבבים עם מיץ הלימון. אם משתמשים בסוכר, בשלב זה הסירופ נהיה מעט צמיגי. אם בדיאטיפ - הוא נשאר נוזלי.


מכינים את פירורי הלחם:
לוקחים את הפנים של 5-6 פרוסות לחם לבן - לא טרי, או חלה שנשארה משבת. מקפידים להוציא את כל הקרום הקשה. מפוררים בידיים לפירורים גסים, ומודדים שתי כוסות מלאות.

משמנים תבנית פיירקס בעזרת מברשת בכף שמן קנולה.
מפזרים על התחתית שליש מפירורי הלחם.

מערבבים את התפוחים הקצוצים עם קליפת הלימון המגורדת, ומניחים חצי מהכמות על פירורי הלחם.
מכסים שוב בשכבת פירורים ומעליה את המחצית הנותרת של התפוחים.
מסיימים בשכבת פירורים.

יוצקים מעל הכל את הסירופ שהוכן בהתחלה (רגיל או דל סוכר).
מחממים את התנור לחום נמוך, 150 מעלות, ואופים כשעה ורבע.

מגישים חם.


ערך תזונתי למנה (עם סירופ רגיל):
206 קלוריות, 51 גרם פחמימות, 2 גרם חלבון, 0.5 גרם שומן, 65 מ"ג נתרן,  29 מ"ג זרחן, 115 מ"ג אשלגן.

ערך תזונתי למנה (עם סירופ דל סוכר  - מתאים לאנשים עם סוכרת):
115 קלוריות, 30 גרם פחמימות, 2 גרם חלבון, 0.5 גרם שומן, 65 מ"ג נתרן, 29 מ"ג זרחן, 108 מ"ג אשלגן.
כל מנה מהווה תחליף לשתי פרוסות לחם (30 גרם פחמימות לסופרים פחמימות).


חג שמח ובתאבון!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה