יום שישי, 31 בינואר 2014

שוקולד? כן בבית ספרנו!

כמעט בכל רשימה של מזונות עשירי אשלגן אפשר למצוא את השוקולד, אולם לא בטוח שכל כך בצדק. הכמות הנאכלת היא הקובעת בפועל. אבקת הקקאו אכן עשירה באשלגן, אם בודקים את הערך למאה גרם מקבלים 700 מ"ג. אולם האם אתם מצליחים להיזכר מתי אכלתם לאחרונה 100 גרם קקאו? כף גדושה (9 גרם) מכילה 64 מ"ג אשלגן. זה כבר נראה ערך סביר יותר... גם השוקולד אינו עשוי כולו מקקאו, אלא מרכיבים שונים. חפיסת שוקולד מריר של 100 גרם מכילה כ -300 עד 500 מ"ג אשלגן. אבל מתי אכלתם לאחרונה חפיסה שלמה? קוביה אחת של שוקולד מכילה כ -20 מ"ג אשלגן ו - 6 מ"ג זרחן. שוקולד לבן, מאחר ואינו מכיל מוצקי קקאו, מכיל אף פחות. המסקנה - בצריכה סבירה בהחלט אפשר לשלב שוקולד וקקאו בתפריט המותאם לאנשים עם מחלת כליות. 3-4 קוביות יכולות למשל להחליף מנת פרי. מומלץ להתייעץ עם הדיאטנית המטפלת לגבי הכמות האישית המומלצת, בעיקר לאנשים עם מחלת הסוכרת ברקע.
השוקולד, בעיקר שוקולד מריר עם אחוז מוצקי קקאו גבוה, מכיל גם חומרים נוגדי חמצון, העשויים לתרום לשמירה על הבריאות. שוקולד מריר  מכיל בדרך כלל פחות סוכר מסוגי שוקולד אחרים. לפיכך רצוי לבחור את השוקולד עם אחוז מוצקי הקקאו הגבוה ביותר, וכמות הפחמימות הנמוכה ביותר.
אם בוחרים מתכון המכיל קקאו, מומלץ כזה המכיל 1-2 כפות, על מנת לא להעשיר את העוגה באשלגן יתר על המידה, כמו במתכון שלהלן.

כדי לממש את התגלית הנוכחית, הנה עוגת שוקולד ופירות יער, שהם פירות דלים יחסית באשלגן ומשתלבים נהדר בתפריט. לא חייבים לחכות לארוע מיוחד, נסו ותהנו...



עוגת שוקולד ופירות יער. תמונה - ויקימדיה


עוגת שוקולד עם פירות יער

מתכון של מעין טל מאתר אונלייף

מתכון המשלב מתיקות וחמצמצות, ובנוסף הוא טבעוני לחובבי הז'אנר!

מתאים לאנשים עם מחלת כליות כולל מטופלים בדיאליזה, אך מומלץ במיוחד לאנשים שאינם בטיפולי דיאליזה ושומרים על תפריט דל חלבון.

מתאים גם לאנשים עם סוכרת, כל פרוסת עוגה מהווה תחליף לפרוסת לחם וחצי מבחינת כמות הפחמימות. ניתן להחליף חלק מהסוכר בממתיק מלאכותי מתאים לאפייה, ובכך לצמצם עוד יותר את כמות הפחמימות במנה.

המצרכים (לעוגה בתבנית 24, 20 פרוסות)

חצי כוס שמן קנולה

3/4 כוס רסק תפוחים ללא סוכר

3/4 כוס סוכר

כף גדושה אבקת קקאו

2 כוסות קמח

כפית נס קפה

חפיסת שוקולד מריר (100 גרם)

2 כוסות אוכמניות קפואות (או פירות יער אחרים)

כפית תמצית וניל

2 כפיות אבקת אפייה


אופן ההכנה

מערבבים בקערה את השמן, הסוכר, רסק התפוחים והקקאו לתערובת אחידה.
מערבבים את הנס קפה ותמצית הוניל עם 2 כפות מים רותחים. מוסיפים לתערובת.
מוסיפים את אבקת האפייה ואת הקמח ומערבבים היטב.
שוברים את קוביות השוקולד לחתיכות קטנות, מוסיפים לתערובת יחד עם פירות היער ומערבבים היטב.
מחממים את התנור ל -180 מעלות, משמנים את התבנית  ומשטחים בה את התערובת.
אופים במשך 20-30 דק' או עד שהשכבה העליונה קפיצית למגע וקיסם יוצא יבש ממרכזה.

ערך תזונתי למנה

  142 קלוריות, 20 גרם פחמימות, 1.5 גרם חלבון, 6.3 גרם שומן, 56 מ"ג אשלגן, 26 מ"ג זרחן, 61 מ"ג נתרן.

בתאבון!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה