יום שלישי, 27 בנובמבר 2012

כרובית להיט

נתקלתי במתכון מקורי להכנת כרובית שפורסם לאחרונה בידיעות אחרונות. המתכון משלב בישול של הכרובית במים - צורת בישול מומלצת להפחתת האשלגן בירקות. לאחר מכן יש גם אפיה בחום גבוה בתנור - מה שנותן טעם הדומה לאפיה בטאבון ולא "מכובס". עוד חידוש מרענן - הבישול והאפיה  נעשים על ראש שלם של כרובית. זהו אגב חסרון יחסי לענין הפחתת האשלגן - היות ודווקא חיתוך של הירק לפני הבישול מגדיל את יציאת האשלגן ממנו. אך מאחר ויש בישול במים במתכון - נסתפק בכך. אגב במתכון המקורי יש המלצה לעשות שימוש חוזר במי הבישול של הכרובית לצורך בישול מאכלים אחרים - הדבר אינו מומלץ לשומרים על תפריט דל אשלגן, היות וכל האשלגן שיצא מהכרובית בעת הבישול מצוי בנוזל.

אנשים רבים נרתעים מאכילת ירקות עקב החשש מעלית רמת האשלגן בדם. חשוב תמיד לזכור כי אכילת ירקות תורמת רבות לבריאות , והמנעות מהם אינה מומלצת. חשוב גם לגוון בין סוגי הירקות שאוכלים. שימוש במתכונים מעין זה, הכוללים בישול במים והמנעות מתוספת מלח, עשויים לעזור בהרחבת וגיוון צריכת הירקות היומית - דבר מומלץ בפני עצמו. יש תמיד לבדוק עם הדיאטנית כמה ירקות ניתן לאכול ליום לפי רמת האשלגן בדם.

המתכון המקורי מכיל כמות גדולה של מלח. עדיף להמנע כלל משימוש במלח, ולנסות להוסיף תבלינים אחרים שאוהבים לתיבול הכרובית, כגון כמון, פפריקה, כורכום. חשוב להקפיד להשתמש בתבלינים טהורים ולא בתערובות תבלינים למיניהן או באבקת מרק - הללו מכילים תוספת מלח. טחינה של התבלין במקום תבטיח טעם מקסימלי, וכן וודאות כי לא הוסף לו מלח. ולמתכון:

כרובית "בטאבון"

מתכון של מאיה מרום, פורסם במוסף זמנים מודרנים של ידיעות אחרונות בתאריך 14/11/12
הותאם לאנשים עם מחלת כליות

המצרכים (4 מנות)
1 ראש כרובית טרי ולבן
2 כפות שמן זית
פלפל שחור ותבלינים לפי הטעם

הוראות הכנה
מחממים את התנור ל -250 מעלות.
ממלאים סיר רחב במים  עד 90% מגובהו ומרתיחים את המים.
כשהמים רותחים מכניסים לסיר את הכרובית בשלמותה כשהיא הפוכה: הפרחים בתחתית והגבעול מציץ מתוך המים.
מבשלים את הכרובית עד שהיא מתרככת.
מוצאים את הכרובית המבושלת מהמים, והופכים אותה על תבנית אפיה מרופדת בנייר אפיה (הפרחים כלפי מעלה).
מפזרים מעל את שמן הזית והתבלינים.
אופים את הכרובית בתנור החם כרבע שעה, או עד שהכרובית מתחילה להישרף בשוליים.
מוציאים את הכרובית מהתנור ומעבירים לצלחת הגשה.

ערך תזונתי למנה (רבע ראש כרובית):
80 קלוריות, 2.5 גרם חלבון, 2 גרם פחמימות, 6 גרם שומן, 45 מ"ג זרחן, 200 מ"ג אשלגן, 15 מ"ג נתרן.
מתאים לאנשים עם מחלת כליות כולל מטופלים בדיאליזה, וכן לאנשים עם סוכרת.


כרובית. תמונה liz west




רוצים לשדרג? אפשר להפוך את הכרובית למנה עיקרית בכך שממלאים אותה בבשר. על פי מתכון של רות אוליבר מ"על השולחן"

ראש כרובית ממולא

המצרכים (4 מנות)

ראש כרובית קטן

למלית:
350 גרם בשר בקר טחון
2 שיני שום קצוצות
2 כפות פירורי לחם
10 גבעולי פטרוזיליה קצוצה דק
1 בצל קטן מגורר דק על פומפייה
1 כפית זרעי כוסברה טחונים
1 כפית תבלין ראס אל-חנות
פלפל גרוס טרי לפי הטעם

לציפוי:
1 ביצה
1 כף מיונז
2/3 כוס פירורי לחם

הוראות הכנה

 חולטים כרובית בשלמותה בסיר גדול עם מים רותחים כ-5 דקות עד שהיא מתרככת, מסננים ומייבשים.
 מחממים תנור ל-180 מעלות.
 מערבבים את חומרי המלית. הופכים את הכרובית וממלאים אותה בתערובת הבשר תוך כדי דחיסה קלה בחללים הריקים בין הפרחים ובתחתית. מניחים בתבנית מכוסה בנייר אפיה כשהתפרחת כלפי מעלה.
 טורפים מיונז עם ביצה ומברישים את הכרובית. מפזרים את פירורי הלחם.
אופים כשעה עד שמעטה הכרובית פריך וזהוב.

ערך תזונתי למנה

348 קלוריות, 14 גרם פחמימות, 20 גרם חלבון, 23 גרם שומן, 382 מ"ג אשלגן, 206 מ"ג זרחן, 286 מ"ג נתרן.
מתאים לאנשים עם סוכרת, כל מנה מהווה תחליף לפרוסת לחם אחת.
הערה: כמות האשלגן למנה אולי נראית גבוהה, הסיבה לכך היא שהכרובית הממולאת היא למעשה גם המנה העיקרית וגם מנת הירק של הארוחה. לשומרים על תפריט דל אשלגן לא מומלץ לאכול ירק נוסף בארוחה זו. ניתן להגיש עם תוספת אורז או פסטה. 


בתאבון!



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה