יום חמישי, 19 בפברואר 2015

עוגת התפוחים של סלווה

את סלווה פגשתי בערב חברתי של קולגות תזונאיות. אולי הייתם מתפלאים לראות את השולחן העמוס כל טוב, כי לעתים אני פוגשת אנשים הסבורים שדיאטניות אינן אוכלות כלל... ואם כן אז בטח לא עוגות??? אז למי שחשב אחרת, תזונאיות אוכלות מהכל, הסוד הוא בכמויות :) לענייננו, באזור הקינוחים ראיתי את סלווה מניחה עוגה יפיפיה מעשה ידיה. עוד שמתי לב שאת העוגה מעטרים תפוחים (מהאגוזים נתעלם לרגע... ). מיד חשבתי על הפוטנציאל הידידותי לכליות של העוגה, וניגשתי ללא שהיות לביצוע שתי פעולות חיוניות:
1. לצלם את העוגה (וגם את סלווה האופה המקסימה)
2. לקחת מסלווה את המתכון

להלן יובא המתכון המקורי, ולאחריו מספר הצעות כיצד להפוך אותו למתאים יותר לתפריט ידידותי לאנשים עם מחלת כליות שאינם מטופלים בדיאליזה, למטופלי דיאליזה, לאנשים עם סוכרת , ולאלה המעוניינים להפחית בצריכת הקלוריות היומית.

עוגת התפוחים של סלווה


המצרכים (לעוגה עגולה - 20 מנות)


2 ביצים
1 כוס סוכר (או כוס ממתיק "כמו סוכר")
2 שקיות סוכר וניל ( או 2 כפיות תמצית וניל)
3/4 כוס  שמן קנולה (במקום כוס שלמה)
2.5 כוסות קמח תופח
2 גביעי שמנת חמוצה (או 2 כוסות מים, או כוס מים+ 1 שמנת מתוקה)
1 אבקת אפייה (או ללא)
חצי כפית אגוז מוסקט טחון
לקישוט לפני האפיה:  1-2 תפוחי עץ ללא התוך, מקולפים ופרוסים דק + כף סוכר חום וכפית קינמון

אופן ההכנה


מערבבים את כל המצרכים (פרט למצרכי הקישוט) בקערה גדולה.
יוצקים את הבלילה לתבנית עגולה משומנת.
קולפים את התפוחים ומוציאים את ליבתם. חותכים אותם לפרוסות דקות, ומסדרים על העוגה.
מפזרים על התפוחים כף סוכר חום וכפית קינמון.
מכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות למשך כשעה, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא נקי.





סלווה והעוגה

העוגה של סלווה



הגרסה שלי לעוגה של סלווה עם שמנת מתוקה וממתיק מלאכותי

אילו שינויים אפשר לעשות במתכון על מנת להפוך אותו לידידותי במקרה של מחלת כליות ו/או סוכרת?


קמח תופח ואבקת אפיה

קמח תופח ואבקת אפיה מכילים תוספי זרחן. לכן השמטתי במתכון את אבקת האפיה, היות וכבר הכיל קמח תופח. במתכונים בהם לא נדרשת תפיחה משמעותית, אפשר לנסות להשתמש בפחות אבקת אפיה מהרשום. כמות סטנדרטית היא כפית אבקת אפיה לכוס קמח, לעתים תספיק רק חצי כפית. מסיבה זו עדיף להשתמש באבקת אפיה ולא בקמח תופח. חשוב לדעת כי הזרחן במצרכים אלה הינו זרחן מוסף, כלומר זרחן שספיגתו לגוף היא מלאה. כאשר מדובר בזרחן טבעי במזון, כמו למשל בביצים/חלב/בשר, ספיגתו קטנה יותר.


סוכר

במקום הסוכר במתכון אפשר להשתמש בממתיק מלאכותי, ובכך להפחית את כמות הפחמימות והקלוריות. את סוכר הוניל אפשר להחליף בתמצית וניל.

חלבון

כמות החלבון הרצויה בתפריט משתנה במצבים שונים. ניתן להקטין או להגדיל את כנמות החלבון במתכון לפי הצורך. בהרכבו הבסיסי המתכון הינו דל חלבון, להעשרה בחלבון ניתן להוסיף עוד 2-3 חלבוני ביצה (ללא החלמון העשיר בזרחן), או באבקת חלבון מבית המרקחת (לפי עצת הדיאטנית).

שמנת

חלב ומוצרי החלב הניגרים כגון שמנת, אשל ויוגורט הינם עשירים באשלגן וזרחן. מהנסיון ראיתי כי ניתן להחליף אותם בהצלחה רבה פשוט במים, ובכך לחסוך הרבה אשלגן וזרחן מהמנה. שמנת מתוקה היא דלה במרכיבים אלה ביחס לשמנת חמוצה, כך שאם רוצים להעשיר את העוגה ניתן להשתמש בה במקום.

להלן חישוב הערכים התזונתיים של כל אחת מהאופציות להכנת העוגה, לכם רק נותר לבחור מה שהכי מתאים עבורכם. הדיאטנית תשמח לסייע בבחירה.



ערכים תזונתיים לפרוסת עוגה (לפי 20 פרוסות)

עם 2 שמנת חמוצה 15%, סוכר

181 קלוריות, 19.8 גרם פחמימות, 2.6 גרם חלבון, 10 גרם שומן, 56 מ"ג זרחן, 93 מ"ג נתרן, 55 מ"ג אשלגן.

עם 1 שמנת מתוקה, סוכר

192 קלוריות, 19.4 גרם פחמימות, 2.25 גרם חלבון, 11.8 גרם שומן, 45 מ"ג זרחן, 87 מ"ג נתרן, 39 מ"ג אשלגן

עם שמנת מתוקה, ממתיק מלאכותי

164 קלוריות, 11.6 גרם פחמימות, 2.25 גרם חלבון, 11.8 גרם שומן, 45 מ"ג זרחן, 87 מ"ג נתרן, 39 מ"ג אשלגן

עם מים וממתיק מלאכותי

119 קלוריות, 11.2 גרם פחמימות, 2.1  גרם חלבון, 7 גרם שומן, 40 מ"ג זרחן, 83 מ"ג נתרן, 28 מ"ג אשלגן.


בתאבון !!!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה