יום שישי, 28 ביוני 2013

ביצה בקן של תירס

עוד פעם ביצה? תפריט עשיר בחלבון איכותי כפי שנדרש אצל מטופלים בדיאליזה, מתבסס על לא מעט ביצים בשבוע. גם תפריט דל יותר בחלבון בשלבים של מחלת כליות טרום הדיאליזה צריך להכיל חלבון איכותי כגון זה של הביצה.
חשיבות אכילה סדירה של ביצים עולה גם לאור העובדה שאנשים רבים המטופלים בדיאליזה או אף לפני כן חשים קושי לאכול בשר, עוף ודגים ברמה זו או אחרת. וכך תופסות הביצים יחד עם מוצרי החלב את המקום של ספקי החלבון העיקריים בתפריט.

כולסטרול

רבים חוששים להרבות באכילת ביצים עקב הדאגה לרמות הכולסטרול. כיום ידוע כי ההשפעה של הכולסטרול במזון אינה כה גדולה על רמות הכולסטרול בדם כפי שחשבו בעבר. בנוסף, במקרים רבים רמות הכולסטרול בקרב מטופלי דיאליזה נמוכות מהרצוי, דבר שעלול להעיד על אכילה לא מספקת. מעבר לכך, ידוע כי אצל מטופלי דיאליזה נמצא כי דווקא אנשים שהיו בעלי רמות גבוהות יותר של כולסטרול האריכו ימים יותר מאשר אנשים עם כולסטרול נמוך. זוהי  תופעה הייחודית למטופלי דיאליזה ולחולים במחלות כרוניות אחרות, בשונה מהאוכלוסיה הכללית. נקודה נוספת שניתן לציין היא קיומן של מגבלות רבות אחרות בדיאטה של מטופל דיאליזה, שמטרתן בין היתר לשמור על רמות מלחים תקינות בדם (אשלגן, זרחן) ועל משקל תקין (הגבלת נוזלים ומלח). לעתים צריך להתפשר על משהו כדי למלא את הצלחת ו"לפתוח" את התאבון...

זרחן

סיבה אחרת שיכולה להיות להפחתת צריכת חלמון הביצה בתפריט המותאם לאי ספיקת כליות היא לצורך שמירה על רמות זרחן תקינות בדם. החלמון עשיר בזרחן (כ -100 מ"ג ליחידה, כאשר המטרה היא להגיע עד 1000 מ"ג זרחן לכל היום!, כלומר כ -10% מהצריכה היומית בחלמון אחד).  על בעיה זו ניתן להתגבר באמצעות נטילת תרופות קושרות זרחן ו/או אכילת חלבון הביצה בכמות רבה יותר מהחלמון (למשל הכנת חביתה משתי ביצים, כאשר חלמון אחד מופרד הצידה, לשימוש אחר ו/או לחתול (כראות עיניכם). בהתייעצות עם הדיאטנית ניתן להגיע להמלצה מדויקת יותר באשר לכמות הביצים המומלצת לצריכה בשבוע ואיך להתמודד עם הזרחן  הרב שבחלמון. ואגב, אחת התרופות המשמשות לקשירת הזרחן מהמזון, רנוולה, מורידה גם את רמות הכולסטרול בדם. שתי ציפורים במכה :)

ולמי שקיבל כעת תאבון לביצים, זה הזמן להציע מתכון מיוחד לביצה בקן בתוך לחם תירס ביתי. ניתן כמובן להשתמש גם בלחם רגיל, אך ההכנה הביתית מוסיפה גוון וטעמים מיוחדים. בלחם ביתי ניתן גם להפחית בכמות המלח, ובכך "חוסכים" הרבה מלח מהדיאטה שמקורו בלחם לסוגיו. קמח התירס, בניגוד לתירס, כבר אינו מכיל כמעט זרחן ואשלגן ולכן מומלץ לשימוש במתכונים שונים, כגון המתכון שלהלן:



ביצה בקן של לחם תירס


מקור המתכון: מאיה דרין, ישראל היום
עבר התאמות לתפריט המיועד לאנשים עם מחלת כליות

המצרכים (8 מנות)

8 ביצים
2 כפות שמן זית או קנולה לטיגון

ללחם

1 כוס קמח רגיל
1 כוס קמח תירס צהוב
שליש כוס סוכר דמררה
2 כפות קוביות בצל קטנות, מטוגנות
2 כפות קוביות פלפל אדום קטנות, מטוגנות
1 כף אורגנו קצוץ דק
1 כף כוסברה קצוצה דק
3 כפיות אבקת אפיה
2 חלבוני ביצה
1 כוס מים
שליש כוס שמן זית או קנולה
שמן לשימון התבנית

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל -200 מעלות ומשמנים תבנית שטוחה.
2. מכינים את הלחם: מערבבים בקערה את כל החומרים. יוצקים לתבנית ואופים במשך כ -20 דקות עד שמזהיב.
3. מצננים, חותכים 8 ריבועים ברוחב של כ -5 ס"מ, ובמרכזם יוצרים עיגול קטן.
4. מחממים שמן במחבת, מניחים בו את את פרוסות הלחם, ולתוכם שוברים את הביצים, 1 ביצה בכל עיגול.
5. מטגנים משני הצדדים עד שמתקרש ומגישים מיד.

ערך תזונתי למנה

272 קלוריות, 25 גרם פחמימות, 10.6 גרם חלבון, 14 גרם שומן, 197 מ"ג זרחן, 196 מ"ג אשלגן, 250 מ"ג נתרן.
לאנשים עם סוכרת: כל מנה מהווה תחליף לכ -2 פרוסות לחם.

המתכון המקורי כלל תוספת כפית מלח לבצק הלחם. אבקת האפיה מכילה בעצמה לא מעט מלח, כך שאין צורך להוסיף עוד מלח, וגם ללא תוספת זו יש די והותר נתרן למנה. כמו כן במתכון המקורי היתה ביצה שלמה בבצק, שהוחלפה בשני חלבוני ביצה על מנת להפחית בזרחן. שינוי נוסף בבצק: במקום כוס חלב - כוס מים, על מנת "לחסוך" בתוספת זרחן ואשלגן.

בתאבון!! 



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה