יום חמישי, 6 בפברואר 2014

הכל בפיתה

אנשים רבים עם מחלת כליות מדווחים על קושי לאכול בשר לסוגיו, לעתים גם כאלה שטרום המחלה היו "קרניבורים" ידועים. קושי מיוחד מתגלה עם בשר מבושל, כאשר דווקא בשר בסגנון "על האש" מתקבל טוב יותר. לצריכת מנה בשרית יומית, או לפחות מספר פעמים בשבוע, תרומה חשובה לשמירה על מצב תזונתי תקין, בעיקר באנשים המטופלים בדיאליזה.
בנוסף, לפעמים (או תמיד :)) מחפשים משהו קל ומהיר הכנה, בלי לעמוד שעות רבות במטבח, אך גם שיהיה מזין ויתרום לחיזוק הגוף.
לאחרונה נתקלתי במתכון של השף ישראל אהרוני בעיתון ידיעות אחרונות, שנראה כי הוא משלב מספר תכונות חשובות:
קל להכנה - מערבבים כמה חומרים, ממלאים פיתה, ושמים למספר דקות במחבת.
ידידותי לכליה - אינו מכיל רכיבים בעייתיים בתפריט המותאם לאנשים עם מחלת כליות והמטופלים בדיאליזה.
הכנה דומה לבשר על האש - הבשר נותר "יבש" ללא רטבים.
מבוסס על פיתה - המאכל הכי ישראלי.
אז... קדימה למתכון!



פיתה. תמונה: ויקיפדיה



פיתה במילוי בשר


על פי מתכון של השף ישראל אהרוני מהעיתון ידיעות אחרונות


המצרכים (4 מנות) 

4 פיתות טריות (רגילות או קלות)
שמן זית למריחת הפיתות
למילוי:
150 גרם בשר הודו טחון
150 גרם בשר בקר טחון
1 בצל קטן, קצוץ דק
2 שיני שום כתושות
חצי פלפל ירוק חריף, קצוץ דק (לחובבי החריף)
8 גבעולי כוסברה או פטרוזיליה קצוצים דק
1 כפית גרגרי כמון שלמים
מעט שבבי צ'ילי חריף לפי הטעם (לחובבי החריף)
2 כפות שמן זית
פלפל שחור לפי הטעם

הוראות ההכנה

מערבבים את כל חומרי המלית לתערובת אחידה.
עושים חתך בצד הפיתות, שניתן יהיה למלאן בנוחות.
שמים בכל פיתה רבע מהמלית, ומשטחים ביד.
משטחים היטב את הפיתות הממולאות
משמנים מחבת במעט שמן זית (מומלץ לעבוד עם 2 מחבתות במקביל).
מורחים בעזרת מברשת שכבה דקה של שמן זית על שני צידי הפיתה.
כשהמחבת חמה קולים בה כל פיתה למשך 3-4 דקות מכל צד, עד שהיא משחימה והבשר עשוי דיו.

הערות

אפשר לחשוב על מילויים נוספים - היו יצירתיים ועדכנו מה הכנתם!
מנה זו יכולה להחליף ארוחה עיקרית. למי שהמנה גדולה מדי עבורו - גם חצי פיתה זו מנה מזינה.
המנה מכילה תוספת ירקות . לשומרים על תפריט דל אשלגן יש להתייעץ עם הדיאטנית האם ניתן להוסיף ירק או פרי נוסף לצידה בארוחה.
אנשים עם סוכרת יכולים לבחור פיתה קלה, ובכך להקטין בצורה משמעותית את כמות הפחמימות במנה.


ערך תזונתי למנה (פיתה רגילה)

448 קלוריות, 52 גרם פחמימות, 20.5 גרם חלבון, 17 גרם שומן, 338 מ"ג אשלגן, 211 מ"ג זרחן, 380 מ"ג נתרן.
כל מנה מהווה תחליף לשלוש וחצי פרוסות לחם מבחינת כמות הפחמימות.

ערך תזונתי למנה (פיתה קלה)

280 קלוריות, 16.5 גרם פחמימות, 18 גרם חלבון, 16 גרם שומן, 333 מ"ג אשלגן, 216 מ"ג זרחן, 512 מ"ג נתרן.
כל מנה מהווה תחליף לפרוסת לחם מבחינת כמות הפחמימות (מומלץ לאנשים עם סוכרת).

הערה: שימו לב כמה נתרן מכילה מנה, על אף שלא הוספנו מלח כלל! חשוב תמיד לזכור שסוגי לחם שונים (כמו פיתה) ובשר מוכשר מכילים תוספת מלח, ולכן ממש אין צורך ולא רצוי להוסיף מלח נוסף למנה מעבר לקיים.

המנה עם הפיתה הקלה מכילה יותר מלח (נתרן). פעמים רבות רואים זאת במוצרי מזון דיאטטיים למיניהם, שהם עשירים יותר במלח בנסיון "לכפר" על הטעם הערב פחות לעומת המוצר המקורי. כעת נותר להחליט מה חשוב יותר - פחות פחמימות או פחות נתרן? על שאלה זו ועוד מומלץ להתייעץ עם הדיאטנית המטפלת, להתאמה מיטבית של התפריט לנתונים האישיים.

בתאבון!!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה