יום שישי, 21 בפברואר 2014

מנות שחיתות עושים עם תות! טוסט, סלט או שייק: מה מתחשק?

עונת התותים בעיצומה, וזו הזדמנות למספר מתכונים פחות שגרתיים עם הפרי המרענן הזה. התות אינו עשיר במיוחד באשלגן, 5 תותים בינוניים הם תחליף למנת פרי בתפריט היומי. גם לאנשים עם סוכרת זו מנת תחליף מתאימה.
אפשר כמובן לאכול אותם כפי שהם, אבל אם רוצים קצת לגוון, הנה כמה רעיונות ידידותיים לכליות. המתכונים מבוססים על מתכונים של מאיה מרום מהעיתון זמנים מודרניים של ידיעות אחרונות.

ברוסקטה תות וריקוטה


המצרכים (7 מנות, כל מנה 3 פרוסות באגט)

1 באגט פרוס לפרוסות אלכסוניות (כ -20 פרוסות)
1 קופסת ריקוטה 250 גרם
10 תותים בינוניים
20 עלי בזיליקום
פלפל שחור לפי הטעם

*הערה: במתכון המקורי מוסיפים גם מלח. ממש אין צורך! בבאגט יש מלח די והותר. גם הריקוטה תורמת קצת משלה, אף שהיא גבינה דלת מלח יחסית ולכן מומלצת (זו הטבעית ולא המלוחה כמובן). ניתן לראות את כמות הנתרן למנה בערכים התזונתיים שלהלן.

אופן ההכנה

מחלקים ומורחים את כל הריקוטה על פרוסות הבאגט, וקולים בתנור בחום בינוני (180 מעלות) כ -5 דקות. 
פורסים את התותים לפרוסות דקות, ומסדרים על הגבינה.
מניחים עלה בזיליקום על כל פרוסה.
מתבלים בפלפל שחור לפי הטעם, ומגישים.

ערך תזונתי למנה (3 פרוסות בגט)

181 קלוריות, 31.4 גרם פחמימות, 8 גרם חלבון, 168 מ"ג אשלגן, 117 מ"ג זרחן, 330 מ"ג נתרן.
מתאים לאנשים עם סוכרת, כל מנה מהווה תחליף לשתי פרוסות לחם. 



תות.  תמונה: ויקיפדיה 

סלט ירוק אדום


המצרכים (6 מנות)

20 עלי חסה ערבית שטופים וקצוצים 
10 תותים בינוניים חתוכים לפרוסות עבות
1 מלפפון בינוני פרוס דק
חצי בצל סגול קטן פרוס דק
100 גרם גבינה צפתית או גאודה חתוכה לקוביות קטנות
2 כפות שמן זית
2 כפות מיץ לימון

*הערה: במתכון המקורי רשומה גבינת פטה. 100 גרם של גבינה זו מכילים כ - 90% מצריכת המלח היומית המומלצת עבור אנשים עם אי ספיקת כליות. הגבינות צפתית או צהובה מכילות גם כן לא מעט מלח, אולם רק כמחצית לעומת פטה. הוספת 100 גרם גבינה מסוגים אלה לסלט תורמת לו טעם וחלבון. חשוב! לא כדאי להוסיף מלח לסלט מעבר למה שתורמת הגבינה, וכן חשוב לקחת קושרי זרחן (תרופות מרשם על פי הצורך שניתנות להורדת רמת הזרחן בדם) עם הסלט. 
מהמתכון המקורי הושמטו גם שקדים קצוצים, התורמים כמות נכבדה של אשלגן וזרחן. 

אופן ההכנה

מערבבים היטב את כל המרכיבים, ו... אוכלים!

ערך תזונתי למנה

107 קלוריות, 3 גרם פחמימות, 4.8 גרם חלבון, 8 גרם שומן, 222 מ"ג אשלגן, 97 מ"ג זרחן, 135 מ"ג נתרן. 
מתאים לאנשים עם סוכרת. משמש תחליף למנת ירק או פרי במהלך היום.

מילקשייק עוגת גבינה ותותים


המצרכים (3 מנות)


250 גרם גבינה לבנה 5%
כוס מים (או 200 מ"ל שמנת מתוקה)
חצי כוס חלב
5 ביסקוויטים פתי בר קטנים
2 כפות סוכר (או ממתיק מלאכותי באותה מתיקות לפי הרשום על האריזה)
חצי כפית תמצית וניל
8 תותים ללא העוקצים

*הערה - במתכון המקורי מוסיפים רק חלב ללא מים. חלב הוא עשיר באשלגן וזרחן, לכן רצוי לצמצם את כמותו במאכלים שונים בתפריט ידידותי לכליות, אלא אם כן התקבלה המלצה אחרת מהדיאטנית. ניתן לשים שמנת מתוקה במקום המים (200 מ"ל) להעשרה קלורית לפי הצורך.

אופן ההכנה

טוחנים את כל המצרכים בבלנדר לקבל מרקם של מילקשייק, מוסיפים מים וסוכר (או ממתיק) לפי הצורך.

ערך תזונתי למנה (עם סוכר ומים)

218 קלוריות, 28 גרם פחמימות, 10 גרם חלבון, 7.3 גרם שומן, 238 מ"ג אשלגן, 163 מ"ג זרחן, 252 מ"ג נתרן.

ערך תזונתי למנה (עם סוכר ושמנת מתוקה )

424 קלוריות, 30 גרם פחמימות, 11.6 גרם חלבון, 28.6 גרם שומן, 313 מ"ג אשלגן, 210 מ"ג זרחן, 272 מ"ג נתרן.

ערך תזונתי למנה (עם מים וממתיק, מומלץ לאנשים עם סוכרת)

180 קלוריות, 22 גרם פחמימות, 11.6 גרם חלבון, 7.3 גרם שומן, 238 מ"ג אשלגן, 163 מ"ג זרחן, 252 מ"ג נתרן.

ערך תזונתי למנה (עם שמנת מתוקה וממתיק)

386 קלוריות, 24 גרם פחמימות, 11.6 גרם חלבון, .28.6 גרם שומן, 313 מ"ג אשלגן, 210 מ"ג זרחן, 272 מ"ג נתרן.
מתאים לאנשים עם סוכרת, כל מנה מהווה תחליף לפרוסת לחם וחצי.

חשוב לזכור!
לקחת קושרי זרחן (תרופות מרשם על פי הצורך שניתנות להורדת רמת הזרחן בדם) בעת שתיית המילקשייק .
מנת מילקשייק מהווה  תחליף למנת פרי בתפריט היומי.
להעשרה נוספת בחלבון ניתן להוסיף למילקשייק גם אבקת חלבון על פי המלצת הדיאטנית.


בתאבון!


2 תגובות:

  1. כיצד ניתן לקבל מרשם לתרופות זרחן? האם יש בהן סכנה? ובנוגע למתכונים - נשמע נהדר, חי ומלא ויטמינים!

    רשלנות במתן תרופה

    השבמחק
  2. הי מילה , וראשית סליחה על האיחור בתגובה, המרשם לתרופות קושרות זרחן ניתן על פי הצורך על ידי הרופא המטפל. כמו לכל תרופה עלולות להיות להם תופעות לוואי, אך בדרך כלל מדובר רק בהפרעות קלות במערכת העיכול, בעיקר עצירות או כאבי בטן, שחולפות עם הזמן. שמחה שאהבת את המתכונים, בתאבון! טל

    השבמחק