יום שלישי, 22 באפריל 2014

בננות??? עוגת בננות!!!

בננות... נדמה כי האיסור על אכילת בננות הוא סימן ההיכר של התפריט המותאם למחלת כליות, והמאכל הראשון היורד מרשימת הקניות. הסיבה לכך היא תכולת האשלגן הגבוהה שבהן, מינרל שבדרך כלל מוגבל במקרה של ירידה בתפקוד הכליות. לכן ממש לא התכוונתי לשים כאן מתכון שקשור בדרך כלשהי לבננות. אך קרה המקרה, הנפוץ בכל בית בו נוהגים לקנות בננות, ומספר בננות הגיעו למצב שאין ממנו דרך חזרה. או שעושים איתן משהו באופן מיידי, או שהגיעו לסוף דרכן. ואז נזכרתי במתכון לעוגת בננות שקיבלתי מחברת אסם בצירוף לחבילת קמח תופח. בעוד אני מתחילה לאסוף מצרכים להכנת העוגה, הבריק לי רעיון: אולי זו בעצם הדרך שבה ניתן ליהנות מניחוח הבננות גם במקרה של מחלת כליות? מצרכי העוגה, כגון קמח, ביצים ומים (שמתי במקום יוגורט להפחתת זרחן ואשלגן) "מדללים" את כמות האשלגן למנה, אך הטעם עודנו קיים! כל מנה מכילה למעשה כשישית בננה, והאשלגן בהתאם.
לכן ניגשתי מיד למלאכה, ו"חירבתי" את המתכון של אסם (אתכם הסליחה...) -
במקום 4 ביצים, 2 ביצים ועוד 4 חלבונים לחסכון בזרחן.
במקום כוס יוגורט (גם לא היה לי בבית...) כוס מים לחסכון באשלגן וזרחן.
במקום כוס וחצי סוכר - כוס ממתיק "כמו סוכר" וחצי כוס סוכר (לטובת אנשים עם סוכרת ושומרי משקל)
במקום כוס שמן קנולה - 2/3 כוס (בשביל מה כל השמן הזה?)
במקום קמח תופח מחיטה מלאה - קמח תופח רגיל (הקמח המלא עשיר יותר  באשלגן וזרחן).
קורט מלח - ויתרתי. גם כך הקמח התופח והביצים תורמים נתרן די והותר.
אבל אל דאגה - למרות כל השינויים - יצא מאוד טעים!! ואת העקרונות הללו תוכלו ליישם גם במתכונים אחרים שאתם מכינים.

לאכול בננה - אבל אמיתית...



עוגת בננות ידידותית לכליות


המתכון המקורי מאתר אסם

המצרכים (לתבנית בקוטר 26, כ -25 מנות)

4 בננות בינוניות/קטנות, בשלות ופרוסות
חבילה קטנה קמח תופח לבן (350 גרם)
2 ביצים
4 חלבוני ביצה
כוס וחצי סוכר (או כוס ממתיק "כמו סוכר" וחצי כוס סוכר, מומלץ לאנשים עם סוכרת ו/או למעוניינים להפחית בכמות הקלוריות)
2/3 כוס שמן קנולה
כוס מים

אופן ההכנה


מחממים תנור לחום בינוני של 180 מעלות. משמנים תבנית או מכסים בנייר אפיה.

מכניסים לקערה 2 בננות  ומועכים  במזלג. מוסיפים את השמן, הסוכר (והממתיק למי שרוצה) הביצים וחלבוני הביצה. מערבבים היטב.

מוסיפים לקערה את המים ומערבבים.

מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים עד שהתערובת אחידה.

מועכים את שתי הבננות והנוספות ומערבבים בעדינות, עד שמתקבלת עיסה אחידה.

יוצקים לתבנית ואופים כ-40 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש ונקי.



עוגת בננות - דרך ידידותית לכליות להתענג מעט על טעם הבננות...


ערכים תזונתיים למנה (עם ממתיק מלאכותי )

136 קלוריות, 17.6 גרם פחמימות, 2.8 גרם חלבון, 5.8 גרם שומן, 90 מ"ג אשלגן, 27 מ"ג זרחן, 194 מ"ג נתרן.

כל 2 מנות מהוות תחליף למנת פרי מבחינת האשלגן בתפריט היומי.
לאנשים עם סוכרת - כל מנה מהווה תחליף לכפרוסת לחם מבחינת כמות הפחמימות.


ערכים תזונתיים למנה ( עם סוכר)

159 קלוריות, 24 גרם פחמימות, 2.8 גרם חלבון, 5.8 גרם שומן, 90 מ"ג אשלגן, 27 מ"ג זרחן, 194 מ"ג נתרן.

בתאבון!!


נ.ב. רק ליתר בטחון: אין לראות במתכון זה המלצה לאכילת בננות באופן חופשי או בכלל, אלא רק במסגרת הכנת העוגה על פי ההוראות, וגם אז לא יותר משתי מנות מהעוגה ביום.
בכל מקרה יש להתייעץ עם הדיאטנית המטפלת באשר להנחיות התזונה האישיות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה