יום ראשון, 22 במרץ 2015

משהו לכרסם: חטיפים ביתיים בקלי קלות

חטיפים. משהו לנשנש. תחליף ללחם השגרתי. תמיד יש שם משהו שלא מתאים. אם זה כמויות מלח עצומות, תוספי זרחן תעשיתיים, אשלגן יתר על המידה. קמח מלא.
הפתרון האולטימטיבי: להכין בבית! שליטה בכל המרכיבים מבטיחה תוצאה מתאימה יותר לדרישות התפריט המחמירות, והריח הנפלא בבית הוא רק הבונוס...
להלן יובאו 2 הצעות  למאכלים כאלה בהשראה איטלקית, האחד למקלות הבצק, הגריסיני, והשני לאצבעות פולנטה.


גריסיני תוצרת בית

את המתכון לגריסיני מצאתי במדורו של ישראל אהרוני במוסף 7 ימים של ידיעות אחרונות. כמובן ששיניתי קצת את המתכון.... רק כדי שלא יחרוג מהדרישות התזונתיות המחמירות בהן אני מנסה לעמוד כאן. אל דאגה, יצא טעים :) את הגריסיני אפשר להגיש עם מטבלים שונים, למשל כמו שאהרוני מציע מטבל פלפלים קלויים או קישואים ולימון. לזקוקים להעשרות חלבון עדיף לשקול להגיש עם גבינה רכה, סלט ביצים או מטבל טונה...
אגב בהכנת הגריסיני משתמשים בשמרים, פתרון טוב להתפחת בצק ללא תוספת של אבקת אפיה או סודה לשתיה, העשירות מאוד במלח וזרחן. יתרון נוסף - הוספת תבלינים מגוונים כיד הטעם והדמיון מאפשרת להמנע לחלוטין או כמעט לחלוטין מתוספת מלח, ועדין להנות מטעם נהדר.

גריסיני


המצרכים 

לי יצא כ -60 יחידות, אבל זה ממש תלוי איך תכינו...

3/4 כוס מים פושרים
2 כפיות סוכר
1 כפית שמרים יבשים
2 כוסות קמח
רבע כוס שמן זית
רבע כפית מלח, פלפל שחור לפי הטעם,
תבלינים לגוון: כף שום גבישי, כף זרעי קימל או כמון או שומר, כף קליפת לימון מגוררת, כף עשבי תיבול יבשים טחונים....


אופן ההכנה


מערבבים רבע כוס מים פושרים עם השמרים, הסוכר וכף קמח ומשהים לעשרים דקות.
מערבבים את התערובת המותססת עם יתר החומרים, ולשים מספר דקות לקבלת בצק אחיד.
שמים את הבצק בקערה, מכסים בנילון נצמד, ונותנים לו לתפוח כשעה.
מקמחים משטח עבודה, ומרדדים את הבצק לקבלת עלה מלבני דק.
חותכים את העלה לרצועות דקות, מומלץ עם גלגלת לחיתוך פיצה אם יש (מאכל איטלקי או לא?)

בתבנית אפיה שמים נייר אפיה, מקמחים אותו מעט, ומניחים עליו את רצועות הבצק.
אופים בתנור שחומם מראש ל - 200 מעלות במשך כרבע שעה, עד שהגריסיני מזהיבים.

ערך תזונתי לכל מנת הגריסיני וליחידה לפי 60 יחידות

 (חלקו את המספר הכולל במספר הגריסיני שיצאו לכם...)

1297 קלוריות (22), 164 גרם פחמימות (2.7), 24 גרם חלבון (0.4), 57 גרם שומן (0.95), 302 מ"ג זרחן (5), 590 מ"ג נתרן (10), 344 מ"ג אשלגן (6).

מתאים לאנשים עם סוכרת, כל 5 גריסיני מהווים תחליף לפרוסת לחם בכמות הפחמימות.

אצבעות פולנטה


גילוי נאות: בנישואי השתדכתי לנצר גאה לעם הרומני. כך זכיתי להיכרות מעמיקה עם המאכל הלאומי הידוע, יחד עם הקבב והממולאים, הלא היא הממליגה. כמו אחותה האיטלקיה , הפולנטה, עשויות שתיהן מקמח תירס. אפשר לאכול את הפולנטה, או הממליגה, כפי שהיא כתוספת למנה העיקרית, ואפשר לגוון את הכנתה עם מאפה אצבעות פולנטה. קמח התירס, בניגוד לתירס, אינו עשיר באשלגן וזרחן, ולכן משתלב היטב בתפריט הנפרולוגי.
קמח התירס מתאים גם לעוגות, כמו למשל עוגת קמח התירס המופיעה בחוברת התזונה למטופלי דיאליזה מה אוכלים היום.
את ההשראה לאצבעות הפולנטה קיבלתי לראשונה במסעדה נפלאה בה אכלתי בטוסקנה, ובהמשך במדור האוכל של ווינט המופיע כאן.

על מנת להתאים את המתכון לדרישות התפריט הנפרולוגי שיניתי אותו כמעט ללא הכר, אך התוצאה טעימה מאוד,אל דאגה.


אצבעות פולנטה



המצרכים (כ -40 יחידות )

כוס פולנטה (קמח תירס)
4 כוסות מים
2 כפות שמן זית או חמאה (לפי הטעם)
רבע כפית מלח


אופן ההכנה

מרתיחים את המים והמלח בסיר, ומנמיכים את האש ללהבה בינונית.
מוסיפים את הפולנטה בהדרגה תוך ערבוב, על מנת שלא יווצרו גושים.
ממשיכים לבשל עוד מספר דקות תוך ערבוב עד שהפולנטה סמיכה.
מכבים את האש, מוסיפים את השמן או החמאה ומערבבים היטב.
מגישים כך לצד מנת בשר או עם גבינה/שמנת, או ממשיכים ומכינים את אצבעות הפולנטה.

לאצבעות הפולנטה:

מוסיפים לפולנטה תבלין שאוהבים: למשל כפית שום גבישי או כפית צ'ילי חריף או 2 כפות זרעי כמון.
משטחים את הבלילה בתבנית משומנת בגודל 20X30 ס"מ , ושמים במקרר למשך כשעה.
חותכים את הפולנטה לאצבעות ברוחב של כס"מ, מסדרים על גבי תבנית מכוסה בנייר אפיה, ומברישים עם שמן זית.
אופים בתנור שחומם מראש ל -200 מעלות במשך כ -20 דקות עד ששני הצדדים מזהיבים.



מקלות פולנטה עם שום


מקלות פולנטה עם צ'ילי חריףףףףףף

ערך תזונתי לכל הכמות או למנה לפי 40 יחידות (אם יצא לכם מספר אחר תוכלו לחשב לפיו)

967 (24) קלוריות, 118 גרם פחמימות (3), 12 גרם חלבון (0.3), 47 גרם שומן (1.2), 462 מ"ג זרחן (12), 591 מ"ג נתרן (15), 536 מ"ג אשלגן (13).

מתאים לאנשים עם סוכרת, כל 5 אצבעות פולנטה מהוות תחליף לפרוסת לחם בכמות הפחמימות.

בתאבון!!


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה