יום שישי, 19 ביולי 2013

לא רק לסינים: אטריות אורז

אטריות האורז משתלבות נהדר הן בתפריט המותאם לאנשים עם מחלת כליות, והן כמאכל קליל לימי הקיץ הלוהטים. האורז, וכך גם האטריות העשויות ממנו, דל באשלגן וזרחן. האורז גם דל יחסית  בחלבון, מה שהופך אותו למתאים במיוחד בתפריט דל חלבון המיועד לאנשים עם מחלת כליות שאינם מטופלים בדיאליזה. בנוסף, הכנתן קלה ומהירה. מה עוד אפשר לבקש? מתכון כמובן! גם ישראל אהרוני חשב כך לשמחתנו, ופרסם במדורו במוסף "7 ימים" של ידיעות אחרונות מתכונים להכנת אטריות אורז. בהמשך מתכונים אלו בגרסה המותאמת לאנשים עם מחלת כליות.



תבלינים

השימוש בצמחי תבלין כגון שום, ג'ינג'ר, בצל ופלפל חריף מעשיר את התבשילים בטעם רב ללא צורך בשימוש במלח. עקב טעמם העז יש צורך רק בכמות קטנה מהם, כך שגם כמות האשלגן שהם תורמים לתבשיל אינה גדולה. מומלץ!
במאכלים אסיתיים מקובל מאוד השימוש ברוטב סויה. רוטב זה מוסיף טעם רב, אך למרבה הצער גם מלח רב. 100 מ"ל של רוטב זה מכילים 6000 מ"ג נתרן (כף - כ -600 מ"ג), שהם כמות הנתרן המומלצת לצריכה לאדם ממוצע למשך שלושה ימים! למי שקיווה כי רוטב סויה מופחת מלח יפתור את הבעיה צפויה אכזבה: רוטב זה מכיל "רק" 4000 מ"ג נתרן במאה מ"ל. מה עושים? במתכונים הוחלף רוטב הסויה בתוספת מיץ לימון. הלימון דל יחסית באשלגן ונתרן, אך עשיר בטעם, שהרי ידוע: לימון מוסיף המון!

אטריות אורז מטוגנות

שוברים את האטריות לחתיכות של כ -10 ס"מ , לוקחים חופן קטן ושמים בשמן עמוק חם למשך 10 שניות. האטריות מתנפחות, מסתלסלות והופכות לפריכות. מוציאים מהשמן עם כף מחוררת או מלקחיים, מנערים ושמים במסננת. חוזרים על הפעולה עם שאר האטריות.

מה מניחים על האטריות המטוגנות?


אטריות אורז ועוף מוקפץ

מנה שהיא ארוחה שלמה


המצרכים (4 מנות)

רבע חבילה (60 גרם) אטריות אורז דקות, שבורות ומטוגנות לפי המתכון לעיל

לעוף

500 גרם חזה עוף
3 כפות שמן קנולה
3 בצלי שאלוט (או חצי בצל יבש), קצוצים דק
3 שיני שום, קצוצות דק או כתושות
2 ס"מ ג'ינג'ר קצוץ דק או מגורד על פומפיה
1 פלפל צ'ילי אדום חריף קצוץ דק
1 כף סוכר חום
6 כפות מיץ ליים או לימון
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
2 בצלים ירוקים קצוצים


אופן ההכנה

קוצצים את העוף לקוביות של חצי ס"מ.
מחלקים את האטריות לארבע צלחות הגשה עמוקות.
מחממים את השמן בווק גדול, ומכניסים לשמן החם את הבצל, השום, הג'ינג'ר  והצ'ילי. מטגנים תוך ערבוב כשלוש דקות.
מוסיפים את קוביות העוף וממשיכים לטגן תוך ערבוב 3-4 דקות, עד שהעוף הופך ללבן.
מוסיפים לווק את  הסוכר, הפלפל השחור ומיץ הליים/לימון ומערבבים. מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על להבה גבוהה כחמש דקות עד שהרוטב מסמיך.
יוצקים את העוף על האטריות המטוגנות, מפזרים מלמעלה את הבצל הירוק ומגישים.

ערך תזונתי למנה

326 קלוריות, 20 גרם פחמימות, 29 גרם חלבון, 14 גרם שומן, 217 מ"ג זרחן, 380 מ"ג אשלגן, 270 מ"ג נתרן.
המתכון מתאים לאנשים עם סוכרת. כל מנה מהווה תחליף לפרוסת לחם ושליש.
ניתן להגדיל או להקטין את כמות העוף ו/או האטריות למנה בעזרת הדיאטנית, על מנת להתאים את המנה לדרישות תפריט רב חלבון (למטופלים בדיאליזה) או דל בחלבון (טרום דיאליזה).


סלט אטריות אורז ועוף

סלט שהוא ארוחה שלמה


המצרכים (4 מנות):

חצי חבילה (125 גרם) אטריות אורז דקות מרוככות במים רותחים ומסוננות
500 גרם חזה עוף, חתוך לרצועות דקות וקצרות
3 כפות מיץ לימון
פלפל שחור טחון לפי הטעם
3 שיני שום פרוסות דק
4 כפות שמן קנולה
3 מלפפונים קטנים טריים
3 בצלים ירוקים, חתוכים לרצועות דקות באורך 5 ס"מ
2 כפות כוסברה קצוצה
1 כף שמן שומשום

לרוטב

3 כפות שמן קנולה
5 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי חתוך ל"גפרורים"
1 בצל ירוק, קצוץ דק
1 כפית פלפל שחור, גרוס טרי
חצי כפית פלפל סצ'ואן כתוש

אופן ההכנה

משרים את רצועות העוף עם מיץ הלימון והפלפל השחור למשך שעה.
מטגנים את השום הפרוס בשתי כפות שמן קנולה עד להזהבה, מוציאים ומייבשים על נייר מטבח.
מחממים 2 כפות שמן קנולה נוספות במחבת רחבה ומכניסים לשמן החם את רצועות העוף לטיגון קצר תוך ערבוב למשך 2 דקות.
מוציאים מהמחבת ומקררים.
חותכים את המלפפונים ל"אצבעות" דקות.
מניחים את אטריות האורז בצלחת הגשה, ומפזרים מעליהן את רצועות העוף ועליהן את המלפפונים והבצל הירוק.
מכינים את הרוטב: מחממים את השמן במחבת ומכניסים את הג'ינג'ר, הבצל הירוק, הפלפל השחור והפלפל הסצ'ואני למשך דקה תוך ערבוב.
יוצקים את התערובת על הסלט ומערבבים בעדינות.
מפזרים מלמעלה את השום המטוגן, הכוסברה ושמן השומשום ומגישים.

ערך תזונתי למנה 

440 קלוריות, 28 גרם חלבון, 30 גרם פחמימות, 21 גרם שומן, 237 מ"ג זרחן, 475 מ"ג אשלגן, 244 מ"ג נתרן.
המתכון מתאים לאנשים עם סוכרת. כל מנה מהווה תחליף לשתי פרוסות לחם.
ניתן להגדיל או להקטין את כמות העוף ו/או האטריות למנה בעזרת הדיאטנית, על מנת להתאים את המנה לדרישות תפריט רב חלבון (למטופלים בדיאליזה) או דל בחלבון (טרום דיאליזה).
המנה כוללת ירקות, ולכן לא מומלץ לאכול ירקות/פירות נוספים בארוחה זו על מנת לשמור על רמת אשלגן תקינה. 

בתאבון! 




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה