יום רביעי, 1 בינואר 2014

קסם הזנגוויל, ניחוח הג'ינג'ר

הזנגוויל, או הג'ינג'ר, הוא צמח תבלין הגדל בארצות חמות, בעיקר בהודו וסין. החלק בו משתמשים הוא שורש הצמח. ניתן להשתמש בו טרי, מיובש או מסוכר. משקה הג'ינג'ר אייל מבוסס גם כן על שורש הזנגוויל. טעמו מזכיר מעין לימון חריף, והוא חזק יותר ככל שהשורש טרי יותר.
הזנגוויל משתלב היטב במאפים, ברוטב לסלטים, בתיבול לעוף ולירקות כגון גזר. פרוסת זנגוויל כתוספת לכוס תה או ללימונדה תוסיף להם טעם וניחוח. שילוב של זנגוויל עם שום בתבשילים ורטבים מומלץ ביותר.
ניתן לשמור שורש זנגוויל בתוך שקית פלסטיק מחוררת במקרר כחודש, ובמקפיא (שלם, חתוך או מגורד) אף יותר.
מבחינה רפואית נחשב הזנגוויל, בדומה לשום, כמדלל דם טבעי. בנוסף הוא עשוי לסייע במקרים של חוסר תאבון, כאבי בטן ושלשולים. פעילותו הרפואית הידועה ביותר היא בהקלה על בחילות מסיבות שונות בשל השפעתו על מרכז ההקאה במוח - בחילות בהריון, בעת נסיעה או הפלגה ואף בעקבות טיפולים כמותרפיים וניתוחים. השפעתו לא נבדקה על בחילות מהן סובלים אנשים עם מחלת כליות (לציבור החוקרים - רעיון לבדיקה??) אך נראה שזה לא יכול להזיק, מקסימום יוסיף קצת ניחוח... הכמות המקובלת לשימוש היא 2-4 גרם אבקת זנגוויל (מיובש) פעמיים עד 3 ביום. לשלשולים - אפשר לנסות כוס משקה ג'ינג'ר אייל.
נדרשת זהירות בשימוש בזנגוויל אצל הנוטלים תרופות מדללות דם דוגמת קומדין , ולסובלים מאבני מרה עקב היותו מגביר ייצור נוזלי מרה.
הזנגוויל מכיל כמויות אשלגן סבירות - כפית של זנגוויל מגורד (2 גרם) מכילה 23 מ"ג אשלגן, כף (5 גרם) תכיל 70 מ"ג. רבע כוס של פרוסות בקוטר של 1 ס"מ תכיל 100 מ"ג אשלגן. הזנגוויל אינו מכיל כמעט זרחן או מלח, מה שופך אותו לידידותי לכליות.

שורש זנגוויל. תמונה: ויקיפדיה


בזכות הרכבו התזונתי הידידותי לכליה, טעמו המשובח ויתרונותיו הבריאותיים פשוט מתבקש לשלבו במאכלים שונים.
בתור התחלה - מה דעתכם לנסות עוף מוקפץ בג'ינג'ר?

עוף מוקפץ בג'ינג'ר

על פי מתכון של מאיה מרום מהעיתון זמנים מודרניים של ידיעות אחרונות
מתאים להגשה עם אורז לבן, או בפיתה עם 2-3 פרוסות מלפפון
תחליף לעוף המוקפץ ברוטב הסויה עתיר המלח.

המצרכים (5 מנות)

רבע כוס שמן זית או קנולה
8 גבעולי בצל ירוק (כולל החלק הלבן)
שורש ג'ינג'ר באורך 4 ס"מ, קלוף ופרוס דק
שן שום
פלפל שחור לתיבול
500 גרם חזה עוף פרוס דק

הוראות הכנה

טוחנים במעבד מזון את השמן עם הבצל, השום והג'ינג'ר למחית גסה.
מחממים מחבת גדולה, מוסיפים את מחית הג'ינג'ר ואת נתחי העוף. מקפיצים כשתי דקות עד שהעוף מוכן ושחום במקצת. מתבלים בפלפל שחור, ומגישים.

ערך תזונתי למנה

203 קלוריות, 1.6 גרם פחמימות, 21 גרם חלבון, 12 גרם שומן, 149 מ"ג זרחן, 238 מ"ג אשלגן, 190 מ"ג נתרן.


עוגת תבלינים עם תפוחים וג'ינג'ר

על פי מתכון של אפרת ליכטנשטט מהבלוג אוכל ורק אוכל

המצרכים (1 תבנית עגולה מתפרקת 22-24 ס"מ, כ -20 פרוסות) 

1 תפוח גדול ירוק מקולף ופרוס לפרוסות
100 גרם ג'ינג'ר טרי קצוץ
2.5 כוסות קמח לבן
1 כפית קינמון גדושה
רבע כפית ציפורן טחון (לא חובה)
חצי כפית פלפל שחור
חצי כוס דבש
1 כוס סוכר
1 כוס שמן קנולה
1 כוס מים רותחים
2 כפיות סודה לשתייה
2 ביצים בטמפרטורת החדר

אופן ההכנה

מחממים תנור ל180 מעלות.
משמנים + מרפדים בנייר אפייה + משמנים שוב, תבנית (מתפרקת) של 22-24 ס"מ.
מקלפים שורש ג'ינג'ר גדול ושוקלים (צריך 100 גרם).
קוצצים את הג'ינג'ר דק דק בעזרת סכין גדולה.
מנפים את הקמח והתבלינים לקערה בינונית.
מערבבים בקערה גדולה את הדבש, הסוכר והשמן.
מרתיחים מים בקומקום ומוזגים לכוס מידה, מוסיפים את הסודה לשתייה. כשהכל מבעבע מוסיפים לתוך הקערה של הסוכר והשמן וטורפים היטב.
מוסיפים את הג'ינג'ר הקצוץ ומערבבים היטב.
מוסיפים את תערובת הקמח ומערבבים שוב היטב.
מוסיפים את הביצים ומערבבים היטב.
מוזגים את הבלילה לתבנית המוכנה ומפזרים למעלה את התפוחים תוך כדי דחיפה עדינה פנימה עם סכין.
אופים כ-45 דקות עד שעה, עד שהעוגה משחימה וקיסם צריך לצאת ממרכזה  כמעט יבש.

חשוב לשמור על העוגה שלא תתייבש! אפשר לשמור בחוץ עד יום, ואז לשמור בקרור (במיוחד בקיץ).


ערך תזונתי לפרוסת עוגה

171 קלוריות, 18.7 גרם פחמימות, 2.2 גרם חלבון, 9.8 גרם שומן, 28 מ"ג זרחן, 54 מ"ג אשלגן, 174 מ"ג נתרן.

ערך תזונתי לפרוסה בגרסה מופחתת סוכר (עם ממתיק מלאכותי נוזלי לאפיה במקום הדבש, בכמות השווה במתיקותה לחצי כוס סוכר על פי ההוראות על האריזה)

144 קלוריות, 11.3 גרם פחמימות. יתר הערכים ללא שינוי משמעותי.


בתאבון ולבריאות!!

מקורות מידע 

גאמנון צמחי מרפא


 (2012) patients

4 תגובות:

  1. אפרופו תבלינים, שמתי לב שלסומאק (אוג הבורסקאים) יש טעם מלוח למרות שעל האריזה כתוב 100% סומאק ולא מוזכר מלח (טעמתי סומאק של שתי חברות תבלינים שונות).
    האם הסומאק עשיר בנתרן?

    השבמחק
  2. הי יעלי, הסומאק עצמו אינו עשיר בנתרן, אך יש נטיה לערבב אותו עם מלח לימון על מנת להעניק לו יתר חמיצות. הדרך היחידה להמנע מכך בבטחון היא לקנות את הפירות השלמים ולטחון לבד...

    השבמחק
    תשובות
    1. מה שאת אומרת בעצם זה שאי אפשר להסתמך על מה שכתוב על האריזה (100% סומאק) . אז מי לידנו יתקע שאפשר לסמוך על הכיתוב של מוצרים אחרים לגבי נתרן ובכלל?
      בכל אופן תודה רבה על תשובתך.

      מחק
  3. אני לא יודעת לגבי המוצרים הספציפיים שטעמת, למרבה הצער הסימון התזונתי אינו מדוייק תמיד, בעיקר בחברות קטנות, ואין על זה כמעט פיקוח. אולי שווה פעם לטעום סומק שנטחן לבד ולראות אם טעמו הטבעי הוא אכן כך. לדוגמה תבלין אחר שידוע ש"מזייפים" הרבה הוא הפלפל הלבן, הנמהל בקמח. אנשים עם צליאק, עליהם נאסר לצרוך קמח בכלל, יודעים שלא לקנות תבלינים מכל חברה אלא רק ממסוימות ואמינות שמבטיחות העדר קמח במוצריהן.

    השבמחק