יום שבת, 22 באוגוסט 2015

עוגת גבינה ופירות יער ללא אפיה

בעת כתיבת שורות אלה - חום יולי אוגוסט במלוא עוזו - נדמה שהיתרון העיקרי של המתכון של עוגת הגבינה שיובא להלן הוא היותו מתכון לעוגה ללא אפיה. יתרון נוסף שמודגם בו - שימוש בג'לטין במקום פודינג וניל. חסרונו העקרי של הפודינג בהיבט של תזונה מותאמת למחלת כליות הוא תוספי הזרחן המצויים בו. שיעור הספיגה של הזרחן מהתוספים גבוה משמעותית לעומת זרחן טבעי המצוי במזון, ולכן השימוש במזונות המכילים אותם אינו מומלץ. עוד על איתור זרחן מוסף במזונות ניתן לקרוא כאן.
יתרון קולינרי שמציינת מחברת המתכון המקורי, מאיה מרום, הוא העדר טעם לוואי בשימוש בג'לטין לעומת אבקת פודינג.  אז מה יש לדבר! ניגש לעבודה:


עוגת גבינה ופירות יער ללא אפיה

המתכון המקורי של מאיה מרום מהמוסף זמנים מודרניים של ידיעות אחרונות

המצרכים

לבצק

200 גרם ביסקוויטים
100 גרם חמאה מומסת

למלית

750 גרם גבינה 5%
250 מ"ל שמנת מתוקה לקצפת
1 כוס סוכר (או ממתיק מתאים לאפיה באותה מתיקות, או חצי-חצי)
2 כפיות תמצית וניל
1 שקיק ג'לטין (14 גרם)
1/3 כוס מים לערבוב הג'לטין

לציפוי (לא חובה)

חבילת פירות יער קפואים לפי הטעם

אופן ההכנה


לבצק

טוחנים/שוברים את הביסקווטים לפירורים דקים, ומערבבים עם החמאה המומסת.
מהדקים את התערובת לתחתית של תבנית מתפרקת בקוטר 24 , ושמים במקרר עד שהמלית תהיה מוכנה.

למלית

מערבבים את הג'לטין עם המים ומשרים למשך 5 דקות, עד שהגרגרים מתנפחים והופכים שקופים.
בינתיים מקציפים את השמנת המתוקה עם הסוכר/הממתיק לקבלת קצפת. לקראת תום ההקצפה מוסיפים את הגבינה והוניל, ומקציפים עד לקבלת תערובת אחידה.
מחממים את תערובת הג'לטין 20-30 שניות במיקרו, לקבלת תערובת חמה ומעלה אדים אך לא רותחת, ומערבבים להמסה מוחלטת של הג'לטין. אם צריך מחממים עוד קצת בפולסים קצרים של 10 שניות. יש להמנע מרתיחה, כי הג'לטין ייהרס.
שמים 2 כפות גדושות מתערובת הגבינה בתוך הג'לטין ומערבבים.
מחזירים את תערובת הג'לטין לקערת הגבינה ומקציפים שוב לקבלת תערובת אחידה.
יוצקים את התערובת לתבנית עם תחתית הביסקוויטים, ומשהים במקרר למשך 4 שעות לפחות (עדיף כל הלילה) להתייצבות.
לפני ההגשה מפזרים את פירות היער על העוגה.

העוגה לפני הוספת האוכמניות


שינויים שערכתי במתכון כדי להתאימו לתזונה המומלצת במחלת כליות

להשריית הג'לטין השתמשתי במים במקום חלב (פחות אשלגן וזרחן).
במקום 2 מיכלים של שמנת מתוקה שמתי אחד, והגדלתי את כמות הגבינה. בכך העוגה עשירה יותר בחלבון. במידה ויש צורך במתכון עם פחות חלבון או להעשרה קלורית אפשר לשים 2 מיכלי שמנת מתוקה ו -500 גרם גבינה.
החלפתי חצי מכמות הסוכר הממתיק מלאכותי, להתאימו לאנשים עם סוכרת, מחלה נפוצה בקרב הסובלים ממחלת כליות. אפשר גם להחליף את כל כמות הסוכר.
לציפוי - השתמשתי בפירות יער, הדלים יחסית באשלגן ומופיעים ברשימת 15 המזונות הבריאים לכליות.


העוגה מוכנה


ערך תזונתי למנה (16 פרוסות בעוגה) עם שילוב של ממתיק מלאכותי וסוכר 

231 קלוריות, 18.8 גרם פחמימות, 6.4 גרם חלבון, 14.3 גרם שומן, 90.8 מ"ג זרחן, 153 מ"ג נתרן, 103 מ"ג אשלגן.
מתאים לאנשים עם סוכרת, כל פרוסה מהווה תחליף לפרוסת לחם ושליש בכמות הפחמימות. בשימוש מלא בממתיק מלאכותי כמות הפחמימות למנה תקטן עוד יותר.

טיפ!

מתאים במיוחד לימי הקיץ החמים. אפשר גם הקפיא את העוגה ולאכול אותה כמו גלידה. טעים ומרענן!

פרוסת עוגה רגע לפני שנעלמה...

בתאבון!


2 תגובות: