לאחרונה נתקלתי במתכון של ישראל אהרוני במוסף סוף השבוע של ידיעות אחרונות. מרכיבי המתכון מיד תפסו את תשומת לבי: לחם לבן, גבינת ריקוטה, אוכמניות.... לחם לבן ידוע ביתרונו לתפריט של אנשים עם מחלת כליות בהיותו דל יחסית במינרלים אשלגן וזרחן לעומת לחם מחיטה מלאה. גבינת ריקוטה: עשירה בחלבון איכותי, דלה במלח וזרחן, ואוכמניות: מהפירות הדלים יותר באשלגן. מה עוד אפשר לבקש?
וכאילו מכוח קוסמי כלשהו, באותו השבוע פורסם מאמר חדש המפאר את סגולותיהן של האוכמניות לבריאות כלי הדם, כנראה בזכות תכולת הפוליפנולים הגבוהה שבהן. ידוע כי הסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב אנשים עם מחלת כליות הוא גבוה, ולכן כל דבר שעשוי למתנו מבורך. בעיקר שהוא מגיע בצורת מאכל טעים כמו אוכמניות... לפיכך ניגש למתכון. ואם מתחשק לכם סתם כך אוכמניות, כוס אחת של אוכמניות טריות או קפואות מכילה 70-90 מ"ג אשלגן, מנת פרי טעימה, בריאה ודלה באשלגן לשילוב בתפריט היומי.
20 גרם חמאה רכה
חצי כוס מים
1 ביצה שלמה
4 חלבוני ביצה
2 כפות אבקת סוכר (או 2 כפיות אבקת ממתיק מלאכותי לגרסה מופחתת סוכר)
1 כפית תמצית וניל
כחצי קופסה אוכמניות טריות או קפואות (150 גרם, ניתן להשיג בחלק מהמרכולים). אם לא משיגים ניתן להשתמש במלית אוכמניות מוכנה 150 גרם (קצת פחות מחצי קופסה), ובמקרה כזה אין להוסיף את אבקת הסוכר.
קליפה מגורדת מלימון אחד
2 כפות אבקת סוכר (או 2 כפיות אבקת ממתיק מלאכותי לגרסה מופחתת סוכר)
מערבבים את חומרי המילוי לתערובת אחידה.
טורפים את כל חומרי הטבילה לתערובת אחידה.
ממלאים פרוסות הלחם בתערובת המילוי ויוצרים כריכים.
חותכים בעזרת סכין גדולה וחדה את הכריכים כך שיווצרו משולשים.
טובלים כל כריך בתערובת הטבילה ומניחים בכלי בצורה חופפת, בדומה לרעפים.
יוצקים את שארית תערובת הטבילה על הכריכים שבתבנית.
מכניסים לתנור שחומם מראש ל - 200 מעלות לכחצי שעה, עד שהמאפה משחים.
לאנשים עם סוכרת מומלץ להכין את הגרסה עם אוכמניות קפואות וממתיק מלאכותי במקום אבקת סוכר.
כל מנה מהווה תחליף ל- 2 פרוסות לחם ושליש (בגרסאות האחרות כל מנה מהווה תחליף ל -3 פרוסות לחם).
נקודה למחשבה:
שמתם לב כמה נתרן (מלח) יש במנה של הטוסט? לא מעט! והכיצד יתכן הדבר שהרי במתכון לא הוספנו ולו קמצוץ מלח, והוא גם מתוק למדי בטעמו? התשובה היא בלחם. הלחם המכיל כמות נכבדה של נתרן, ותורם לא מעט ממנו בתפריט היומי של כולנו. אז... בשאתם בוחרים לחם מהמדף, הכניסו את כמות הנתרן שבו לסל השיקולים המשפיעים על הבחירה, והשתדלו לבחור את הלחם המכיל את כמות הנתרן הנמוכה ביותר.
בתאבון ולבריאות!
וכאילו מכוח קוסמי כלשהו, באותו השבוע פורסם מאמר חדש המפאר את סגולותיהן של האוכמניות לבריאות כלי הדם, כנראה בזכות תכולת הפוליפנולים הגבוהה שבהן. ידוע כי הסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב אנשים עם מחלת כליות הוא גבוה, ולכן כל דבר שעשוי למתנו מבורך. בעיקר שהוא מגיע בצורת מאכל טעים כמו אוכמניות... לפיכך ניגש למתכון. ואם מתחשק לכם סתם כך אוכמניות, כוס אחת של אוכמניות טריות או קפואות מכילה 70-90 מ"ג אשלגן, מנת פרי טעימה, בריאה ודלה באשלגן לשילוב בתפריט היומי.
טוסט צרפתי אפוי עם אוכמניות
על פי מתכון של השף ישראל אהרוני מהעיתון ידיעות אחרונות, הותאם עבור אנשים עם מחלת כליות וסוכרת. יכול להתאים לאנשים עם מחלת כליות שאינם מטופלים בדיאליזה וכן למטופלים בדיאליזה, לפי ייעוץ של דיאטנית נפרולוגית.
המצרכים (6 מנות)
12 פרוסות לחם לבן ללא הקרום20 גרם חמאה רכה
לטבילה
חצי כוס חלבחצי כוס מים
1 ביצה שלמה
4 חלבוני ביצה
2 כפות אבקת סוכר (או 2 כפיות אבקת ממתיק מלאכותי לגרסה מופחתת סוכר)
1 כפית תמצית וניל
למילוי
1 קופסה של ריקוטה פרסקהכחצי קופסה אוכמניות טריות או קפואות (150 גרם, ניתן להשיג בחלק מהמרכולים). אם לא משיגים ניתן להשתמש במלית אוכמניות מוכנה 150 גרם (קצת פחות מחצי קופסה), ובמקרה כזה אין להוסיף את אבקת הסוכר.
קליפה מגורדת מלימון אחד
2 כפות אבקת סוכר (או 2 כפיות אבקת ממתיק מלאכותי לגרסה מופחתת סוכר)
אופן ההכנה
מורחים כלי מתאים לאפיה בחמאה.מערבבים את חומרי המילוי לתערובת אחידה.
טורפים את כל חומרי הטבילה לתערובת אחידה.
ממלאים פרוסות הלחם בתערובת המילוי ויוצרים כריכים.
חותכים בעזרת סכין גדולה וחדה את הכריכים כך שיווצרו משולשים.
טובלים כל כריך בתערובת הטבילה ומניחים בכלי בצורה חופפת, בדומה לרעפים.
יוצקים את שארית תערובת הטבילה על הכריכים שבתבנית.
מכניסים לתנור שחומם מראש ל - 200 מעלות לכחצי שעה, עד שהמאפה משחים.
לאנשים עם סוכרת מומלץ להכין את הגרסה עם אוכמניות קפואות וממתיק מלאכותי במקום אבקת סוכר.
ערך תזונתי למנה עם אוכמניות קפואות ואבקת סוכר
314 קלוריות, 43 גרם פחמימות, 17 גרם חלבון, 9 גרם שומן, 187 מ"ג זרחן, 226 מ"ג אשלגן, 322 מ"ג נתרן.ערך תזונתי למנה עם מלית אוכמניות, ללא אבקת סוכר
317 קלוריות, 43 גרם פחמימות, 17 גרם חלבון, 9 גרם שומן, 187 מ"ג זרחן, 237 מ"ג אשלגן, 324 מ"ג נתרן.ערך תזונתי למנה עם אוכמניות קפואות וללא אבקת סוכר (עם ממתיק מלאכותי) - מומלץ לאנשים עם סוכרת
284 קלוריות, 35 גרם פחמימות (יתר הערכים ללא שינוי)כל מנה מהווה תחליף ל- 2 פרוסות לחם ושליש (בגרסאות האחרות כל מנה מהווה תחליף ל -3 פרוסות לחם).
נקודה למחשבה:
שמתם לב כמה נתרן (מלח) יש במנה של הטוסט? לא מעט! והכיצד יתכן הדבר שהרי במתכון לא הוספנו ולו קמצוץ מלח, והוא גם מתוק למדי בטעמו? התשובה היא בלחם. הלחם המכיל כמות נכבדה של נתרן, ותורם לא מעט ממנו בתפריט היומי של כולנו. אז... בשאתם בוחרים לחם מהמדף, הכניסו את כמות הנתרן שבו לסל השיקולים המשפיעים על הבחירה, והשתדלו לבחור את הלחם המכיל את כמות הנתרן הנמוכה ביותר.
בתאבון ולבריאות!
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה